48 timer om Syrien

Laurits Holdt

Af Yildiz Arslan, U-landsnyt.dk

Lunds Universitet inviterede i weekenden til en bred vifte af oplæg og workshops om Syrien. Formålet var at give svenskerne et nuanceret og vedkommende indblik i hvordan det ser ud i Syrien i dag.

5.-7. december satte Lunds Universitet fokus på situationen i Syrien, da deres Center for Mellemøststudier afholdte et maratonarrangementet 48 timer om Syrien med 24 events på 48 timer rundt omkring i Lund.

Den svenske fotograf Olof Jarlbro fulgte i 2012 hverdagen blandt soldater i Free Syrian Army. Nogle af hans fotografier var udstillet i Lund i forbindelse med arrangementet 48 timer om Syrien. Foto: Olof Jarlbro, all rights reserved

Begivenheden var et forsøg fra Lunds Universitets side på igen at sætte Syrien på den svenske dagsorden, her hvor der, efter to og et halvt år, stadig ikke er udsigt til en ende på borgerkrigen. Ifølge projektleder Anna Hellgren, er de svenske medier blevet trætte af at skrive om det, hun kalder ”den menneskelige katastrofe i Syrien”.

Et nuanceret og vedkommende indblik

Arrangementet var tænkt som en måde at nå ud til svenskerne og give et nuanceret og vedkommende indblik i hvordan det ser ud i Syrien i dag. Der blev i løbet af de tre dage således budt på alt fra oplæg og paneldebatter om den humanitære situation i Syrien, teater-workshops med Syriske eksilkunstnere, samt fremvisninger af dokumentar- og spillefilm.

Til trods for at stormen Bodil (som dog i Sverige går under navnet Sven) også kiggede forbi Skåne i weekenden, lagde over 300 gæster vejen forbi Lunds Universitet i løbet af de 48 timer, arrangementet stod på.

Et af punkterne på programmet, var de mange syriske flygtninge, der hver dag forlader Syrien. Dette blev diskuteret ved en paneldebat fredag.

Asyl til alle flygtninge fra Syrien

I september 2013 annoncerede den svenske regering at de vil tage imod alle syriske flygtninge, der kommer til Sverige og beder om asyl. Repræsentanter fra Svensk Røde Kors og det svenske Migrationsverket kom med deres perspektiver på, hvad denne nye lov kommer til at betyde for de syriske flygtninge og det svenske samfund.

Loven er ikke blevet modtaget uden skepsis, heller ikke fra Svensk Røde Kors, som ifølge paneldeltager og PhD ved Lunds Universitet, Barzoo Elliasi, er bekymrede over, om der fortsat vil være kapacitet til at sørge ordentligt for de syriske flygtninge, der kommer.

Siden september 2013 har i gennemsnit 1.800 flygtninge søgt om asyl i Sverige hver uge. Migrationsverket forventer at modtage helt op til 69.000 asylansøgere i 2014, en markant stigning i forhold til de ca. 56.000 der ventes at være kommet til inden slutningen af 2013.

48 timer om Syrien er det seneste af en række events og konferencer arrangeret af Center for Mellemøststudier ved Lunds Universitet i de seneste år. Begivenheden ventes at blive fulgt op med en akademisk konference om Syrien i 2014.

Læs mere om 48 timer om Syrien og se programmet på Center for Mellemøststudiers hjemmeside.

Se det svenske Migrationsverkets prognose for hvor mange flygtninge, Sverige venter at modtage i 2014 her.