6 danske soldater til Liberia

Redaktionen

Folketingets Udenrigsnævn har tilsluttet sig, at Danmark kan sende 6 militærpersoner til Liberia som en del af den internationale FN-fredsbrigade, SHIRBRIG.

– Vi har i dag fået klar opbakning til at sende 6 mand til Liberia. Det land har siden 1989 været præget af forfærdelig borgerkrig og nu er der indgået en fredsaftale dernede. For at fastholde den er der behov for en fredsbevarende styrke, og den ønsker FN, at Danmark deltager i under vores SHIRBRIG-engagement, sagde forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) efter mødet i nævnet ifølge flere aviser.

De danske udsendte bliver formentlig forbindelsesofficerer, der skal virke i den nye FN-fredsstyrkes midlertidige hovedkvarter i hovedstaden Monrovia.

Der var samtiidg kritik fra oppositionen af, at VK-regeringen ikke vil sende flere danske soldater til Liberia, nu da den for nylig har udvidet den danske Irak-styrke med 90 mand.

De radikales forsvarsordfører, Morten Helveg Petersen, sagde til Berlingske Tidende, at “det er alt for ringe”. – Det nytter ikke noget, at regeringen går i krig i Irak på et tvivlsomt folkeretligt grundlag og så vender tommelfingeren nedad, når FN kalder. Hvis regeringen tager FN-sporet alvorligt – og det siger den jo, at den gør – så er der her en mulighed for at vise det i praksis, anførte Morten Helveg Petersen (R).

Socialdemokratiets udenrigsordfører, Jeppe Kofod, mente, at regeringen bør genoverveje beslutningen om kun at sende 6 mand. – Når FN og generalsekretær Kofi Annan beder om hjælp, har Danmark en særlig forpligtelse, fordi det er dansk politik at støtte FNs arbejde. Selvfølgelig har vi begrænsede ressourcer, men det er vigtigt, at vi ikke nedprioriterer Afrika, der er ramt af mange forfærdelige konfilkter og krige, anførte Jeppe Kofod (S).

FNs Sikkerhedsråd vedtog fredag énstemmigt i New York at sende en fredsbevarende styrke på 15.000 mand til Liberia, så de kan hjælpe med at sikre landets genopbygning og forhindre militser og bander i at plyndre, ødelægge og voldtage.

Ifølge resolutionen, der er udarbejdet af USA, vil operationen omfatte 250 militære observatører, 160 officerer og 1.115 internationale politifolk. Nogle af de 3.500 vestafrikanske soldater, der nu befinder sig i Liberia, vil blive indlemmet i FN-styrken.

Læs også “Kofi Annan beder om 15.000 mand til Liberia”, 17.09.03, under rubrikken Nyt fra 3V i menuen ude til venstre.