700 demonstranter foran Ugandas ambassade: Lad os være dem vi er

Forfatter billede

Af Peter Kenworthy

Nakiganda Hasifah ville demonstrere mod Ugandas nye drakoniske lov vendt mod homoseksuelle. Derfor skrev hun på Facebook, at hun nødigt ville stå alene foran landets ambassade i Hellerup i det nordlige København. Det kom hun IKKE til.

Foto: Peter Kenworthy

Fredag eftermiddag gik ca. 700 personer i demonstrationstog til ambassaden på Sofievej 15 i protest mod den nye anti-homolov.

En lov, hvor homoseksuelle bl.a. risikerer livstidsdom, blot for at røre en person af samme køn med den hensigt at have sex med vedkommende, og hvor enhver kan straffes for ikke at angive homoseksuelle til myndighederne. Om det så er familie eller venner.

Adskillige ugandere bosiddende i Danmark og Sverige marcherede og dansede med i det bredt sammensatte optog fra Hellerup Station til ambassaden til lyden af bl.a. musik fra Uganda og landets nationalsang.

“Danmark vil udvise ugandere til Uganda”

Danmark, med udviklingsminister Mogens Jensen (S) i spidsen, har været stærkt kritisk overfor Museveni og den nye lov, og regeringen har omdirigeret dele af udviklingsbistanden til Uganda – væk fra regeringen og til aktiviteter i den private sektor og NGOerne.

Ifølge Hanne Gyberg Frandsen fra LGBT Asylum er den danske regerings kritik af Ugandas anti-homolov dog dobbeltmoralsk, idet LGBT-personer (af anden seksuel orientering) i Danmark samtidigt afvises asyl og afventer deportation til eksempelvis Uganda.

”De forsøger at deportere folk til Uganda, men vi vil have, at Danmark skal indstille deportationerne. De siger, de beskytter folk, men det gør de ikke”, anførte hun.

Helle Jacobsen fra Amnesty International fremhævede i sin tale, at anti-homoloven og homofobi ikke kun er et problem der angår LGBT-mennesker, men et problem som angår os alle.

”Der findes ikke specifikke homo-rettigheder, der findes kun menneskerettigheder, og de gælder for alle”, sagde hun.

Forældre meldte lesbisk datter til politiet

Initiativtageren til det hele, Nakiganda Hasifah, er menneskeretsaktivist fra Uganda og har fået asyl i Danmark. Hun har selv mærket på sin krop, hvad det vil sige at være homoseksuel i hjemlandet.

Nakiganda Hasifah, Foto: Peter Kenworthy

Da forældrene fandt ud af, at hun var lesbisk, ringede de efter politiet, og som homoseksuel aktivist er hun blevet overfaldet og tortureret flere gange af politiet.

Hun slap kun ud af fængslet, fordi en ven bestak fængselsvagterne – og sidenhen videre ud af det østafrikanske land til Danmark.

I sin tale foran ambassaden sagde Nakiganda, at loven efter hendes mening var totalitær, og bad Danmark beskytte ofrene for den og lignende love i andre lande.

”Loven kriminaliserer nemlig ikke blot homoseksuelle, men også min nabo, min mor, alle i Uganda. Jeg vil gerne sige til præsident Museveni, at vi alle er mennesker, der fortjener at blive behandlet ens”.

Budskab fra Frank Mugisha

Og kampen for LGBT-rettigheder fortsætter ufortrødent i Uganda.

Det havde LGBT-rettighedsforkæmperen fra Sexual Minorities Uganda, Frank Mugisha, bedt Helle Jacobsen fortælle demonstranterne:

”Vi er så glade for at høre at I støtter vores kamp i Danmark. Og vi giver ikke op, men arbejder i øjeblikket på at udfordre loven i Ugandas retssystem”.

I sidste ende drejer rettigheder sig om, at man skal have lov til at være den man er, og forelske sig i hvem man vil, fremgik det gennemgående.

”Vær venlig at lade mig gifte mig med den mand jeg vil, og lad mig leve i fred – det er det eneste jeg beder om”, som en ugandisk mand fortalte tilhørerne.

Han var blevet arresteret gentagne gange i Uganda og angiveligt forsøgt myrdet af politiet på grund af sin homoseksualitet.

Ambassaden i København dækker hele Norden for Uganda.

Peter Kenworthy er tilknyttet NGOen Afrika Kontakt