9 danske organisationer til Pind og Danida: Bliv i Latinamerika

Forfatter billede

9 danske organisationer, der alle i adskillige år har arbejdet i Latinamerika, kritiserer udviklingsminister Søren Pinds udmelding om, at Danida vil lukke ned i Latinamerika og undrer sig over, at udmeldingen kommer, før høringsfristen er udløbet. Udtalelsen bringes her i sin helhed:

”Latinamerika bør også i fremtiden modtage dansk udviklingsbistand

Udviklingsminister Søren Pind (V) sendte 15. marts udkastet til den nye udviklingsstrategi i offentlig høring. Strategien havde dog knap været i høring i fire dage, før udviklingsministeren meddelte, at Danmark ikke i fremtiden skal være til stede i Latinamerika. Vi stiller os uforstående over for denne pludselige udmelding, som endog sker inden høringsfristen på én måned er overstået.

Vi – de danske organisationer, der i mange år har arbejdet i Latinamerika – anbefaler på det kraftigste overfor udviklingsministeren og Folketinget, at dansk udviklingsbistand også i fremtiden gives til Latinamerika.

Udmeldingen om at droppe Danidas u-landsbistand til Latinamerika er slet ikke i tråd med, at strategien lægger op til at fastholde Danmarks globale udviklingspolitiske engagement. Det måtte betyde, at Danmark også i fremtiden skulle give bistand til de fattige lande og befolkninger på alle de tre kontinenter: Afrika, Asien og Latinamerika.

U-landsbistand er et af flere instrumenter, der markerer Danmark som en global aktør og sikrer dansk synlighed. Dette blev påpeget i regerin-gens globaliseringsanalyse fra 2006, som gav afsæt for regeringens overordnede strategi: Danmark i Latinamerika – Muligheder og Partnerskaber”(2007).

Denne strategi fik klar støtte fra tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K), som da en diskussion om at stoppe dansk bistand til Latinamerika blev rejst sidste år, anførte at:

”Det er ikke nogen god idé. Vores udenrigspolitiske mål er at være til stede i verden. Ikke kun at være til stede i en del af verden. Udviklings-politikken og partnerskabslandene tjener til at skabe goodwill omkring Danmark i den verdensdel, hvor vi er. Selv om vi kun er i Bolivia og Nicaragua, registrerer de andre lande, at vi er interesserede i, har kendskab til og er optaget af problemerne i Latinamerika.”

I det nye udkast til udviklingsstrategi står, at i fravalget og valget af danske partnerlande vil udviklingsbehov, relevans, effekt og resultater blive vurderet, om end det dog også altid vil være en politisk beslutning. Med denne målestok bør Latinamerika også fortsat være blandt modtagerne af dansk bistand:

• Udviklingsbehov: De latinamerikanske lande står over store udfordrin-ger: Demokratier og fundamentale menneskerettigheder er under pres i disse år. I flere lande er volden eskaleret til et yderst kritisk niveau og det demokratiske rum er indsnævret de senere år. Det sidste par årtiers økonomiske vækst og forbedrede makroøkonomiske indikatorer har kun i ringe omfang reduceret fattigdommen på kontinentet, som er det mest ulige i verden. Der er brug for jobskabelse, hvilket netop er et felt, som Danida er ved at opruste på i sine programmer.

• Relevans: De ovenstående udviklingsbehov ligger inden for fire af de fem prioritetsområder, der fremhæves af strategien; Frihed, demokrati og menneskerettigheder; vækst og beskæftigelse; ligestilling og miljø og klima. Derudover er der allerede stor kapacitet på netop disse områder i både de regionale programmer i Mellemamerika og i Bolivia, da de i høj grad er identiske med den strategi, som regeringen udarbejdede i 2007 for Danmarks indsats i Latinamerika.

• Resultater: Danmark har ydet vigtige bidrag til fattigdomsbekæmpelsen i Bolivia, Nicaragua, Honduras og Guatemala. Men med de skrøbelige demokratier i Mellemamerika er behovet stort for at fortsætte Danidas støtte til styrkelsen af demokratiske institutioner og respekt for menneskerettigheder.

Den danske støtte i Bolivia har betydet anerkendelse af mere end 20 millioner hektarer territorier til landets oprindelige indianske befolk-ning. Dette betyder tillige en stor klimagevinst, fordi disse territorier ikke blot ryddes for tømmer med en stor udledning af CO2 i atmosfæren til følge.

Vi anbefaler, at Danida fortsætter med et landeprogram i Bolivia og et flexibelt regionalt program i Mellemamerika med fokus på de centrale temaer i regeringens egen strategi fra 2007: Demokrati, menneske-rettigheder, oprindelige folk, miljø og klima. Områder hvor Danida har mange erfaringer at bygge på.

Danidas bilaterale programmer bruger ca. 380 mio. kr. til Bolivia og Mellemamerika (ud af en samlet bilateral bistand på 9 mia. i 2008). Også i fremtiden har Danmark og dansk erhvervsliv brug for et engagement i og kendskab til Latinamerika, som skaber goodwill for Danmark med støtten til en bæredygtig udvikling, demokrati og bekæmpelse af fattigdom og ulighed.

Denne udtalelse har tilslutning fra følgende danske NGOer, som alle er engagerede i Latinamerika:

Folkekirkens Nødhjælp
IBIS
3F (Fagligt Fælles Forbund)
Ulandssekretariatet
Axis
Nepenthes
IWGIA (Internationale Arbejdsgruppe for Indfødte Folk)
RCT (Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre)
Mellemfolkeligt Samvirke

Se også
http://www.u-landsnyt.dk/blog/54/s-ren-pind-skyder-med-spredehagl
og
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/19-03-10/s-ren-pind-sl-r-til-dansk-bistand-skal-ud-af-latin