Nødhjælps-chef til VK: Skån Afrika

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Danmarks hjælp til Afrikas fattigste lande falder med 20 procent., og tusinder af private givere forsøger at kompensere for VK-regeringens svigt. Men regeringen bør skåne Afrika. Det var hovedbudskabet i generalsekretær Peter Lodbergs tale på weekendens landsmøde i Folkekirkens Nødhjælp på Nyborg Strand.

– Folkekirkens Nødhjælp har en vigtig opgave i at holde Afrika på vore nethinder herhjemme. De seneste tal fra Finanslovsforslaget for 2004 viser nemlig, at Danmarks hjælp til Afrikas fattigste lande er faldet med 20 procent siden 2001, anførte generalsekretæren og fortsatte:

– I 7 lande i regionen vil 20 procent af de nuværende voksne dø i de næste 10 år på grund af aids. Det er ubegribeligt, at Danmark skærer 487 millioner kroner i hjælpen til disse lande – siden 2001.

Repræsentanter for kirkelige organisationer, spejdere, givere, genbrugsfrivillige, indsamlingsledere, unge frivillige og medarbejdere mødtes i Nyborg for at diskutere den store humanitære organisations arbejde og høre om situationen i verdens fattigste lande.

Peter Lodberg ridsede et dystert billede op af især situationen i Afrika. Men der var også gode nyheder: – De får støtte – igen – fra Anders Lund Madsen, der har doneret 250.000 kroner til vores arbejde i Zimbabwe, for, som han siger: “Nu har jeg set sulten, så synes jeg også, den er mit ansvar”, bemærkede generalsekretæren.

Anders og Peter Lund Madsen, henholdsvis journalist og hjerneforsker, vandt sidste år en million kroner til Folkekirkens Nødhjælp. Men de var blot en del af de mange private givere, der er med til at kompensere for de statslige nedskæringer.

Folkekirkens Nødhjælp har således på de sidste 5 måneder fået tilsagn fra 8.000 nye givere om et fast, månedligt bidrag.

– Vi forfølger 2 spor, sagde Peter Lodberg. – Det ene går ud på at deltage i den offentlige debat om dansk u-landsbistand og påpege, når ord og tal ikke hænger sammen. Det andet spor er at få nye givere og flere frivillige. Heldigvis lykkes vores indsats, så baglandet i disse år vokser.

De fremmødte på Nyborg Strand hørte bl.a. om støtte fra Y´s Men´s bevægelsen i Danmark, KFUK-spejderne og Spejderhjælpen. De sidste talte til landsmødet i en direkte transmission via internettet fra Malawi, hvor spejderne lige nu samler ind til gadebørn i Blantyre.
Spejderhjælpens udsendte kan i disse dage følges via TV2s hjemmeside www.afrikaonline.tv2.dk

Yderligere oplysninger:
Generalsekretær Peter Lodberg, tlf. 29 70 06 00
Informationschef Thomas Ravn-Pedersen, tlf. 29 70 06 03