LOs formand lover i en af sine sjældne udtalelser om Danmarks politik overfor u-landene og vor bistand til dem en aktiv rolle for fagbevægelsen i u-landsvirket og giver den nye minister gode råd.
Af Helle Schøler Kjær
medarbejder i fagbevægelsens Ulandssekretariat
Der var mange ting ved den gamle regering, LO ikke kunne lide, men også én ting, der faldt i god jord.
– Det var en vigtig del af den tidligere regerings udviklingspolitik, at den lagde vægt på vækst og beskæftigelse. Jeg synes ikke, man skal have berøringsangst over for den private sektor, siger LOs formand Harald Børsting i en artikel på U-landssekretariatets website.
Harald Børsting byder den nye radikale udviklingsminister Christian Friis Bach velkommen, men er bekymret over, at han ikke har hørt så meget om væksten i den private sektor.
– Det lyder lidt som om, perspektivet om vækst og beskæftigelse er gledet i baggrunden, og det er noget skidt, siger Børsting og lægger til:
– For er der noget, der er brug for i de lande, så er det vækst og beskæftigelse.
Rettighedsminister
Den tidligere udviklingsminister Søren Pind (V) opfattede sig selv som ’Frihedsminister’. Christian Friis Bach siger, at han i stedet vil være ’Rettighedsminister’.
– Det er et meget godt perspektiv, siger Harald Børsting.
-De faglige rettigheder krænkes utallige steder. Det at være faglig tillidsmand er et af verdens farligste job. Mange steder i verden bliver de taget til fange, mishandlet – og nogen bliver dræbt. Så det er vi tilhængere af. Men folk bliver jo ikke mætte af rettigheder, tilføjer LO formanden.
I den borgerlige regeringstid blev der lagt stor vægt på støtte til små og mellemstore virksomheder, der skulle trække en udvikling i gang. Også omfordeling var med i den tidligere regerings udviklingspolitik.
LO’s udviklingsarbejde
LO er selv med til at give penge til udviklingsbistand gennem Ulandssekretariatet LO/FTF. Det sker – som det fremgår af navnet – i et samarbejde med FTF.
Ulandssekretariatet har aktiviteter i Asien, Afrika og Latinamerika og de arabiske lande. Størstedelen af pengene kommer fra EU og Danida, men LO medlemmerne er også med til at finansiere arbejdet gennem deres kontingent.
– Hvis man spørger, hvad LO medlemmerne får ud af det, er det her og nu international solidaritet, siger Harald Børsting.
– Vi bistår faglige kammerater i de lande med at opbygge det generelle beredskab. Vi giver dem kompetence til at forhandle med arbejdsgiverne og indgå i 3-partsforhandlinger. Det er vores lille bidrag til, at kolleger i udviklingslandene kan ændre på deres løn og arbejdsvilkår, gør han gældende.
Det gavner medlemmerne
Læs videre på
http://www.ulandssekretariatet.dk/node/1629
Artiklen er stillet til rådighed for U-landsnyt.dk af forfatteren.
Se også om LOs internationale sekretær, Marie Louise Knupperts, indtryk fra et besøg med U-landsstyrelsen i Tunesien for nylig på http://www.ulandssekretariatet.dk/node/1627