Af Eva Tabor
”Den nye sundhedsordning i Benin, som skal træde i kraft i år, er den største sejr for fagbevægelsen i 20 år”, siger Emmanuel Zounon, som er generalsekretær for landsorganisationen UNSTB.
”For tre år siden satte vi os som mål at få denne ordning igennem, og vi er stolte over resultatet”.
”Fagbevægelsen har spillet en yderst aktiv rolle for at få ordningen gennemført. Den vil få afgørende betydning for den brede befolkning, som i dag ofte helt opgiver at søge læge eller tage på hospitalet, når de er syge, fordi de ikke kan betale for behandlingen. Der er ingen tvivl om, at det vil medføre mindre fattigdom, nedsat dødelighed, bedre sundhed og dermed også højere produktivitet”, siger Zounon.
Regeringen i Benin indledte de første drøftelser af behovet for en sundhedsordning i 2007. Derefter blev et samarbejde etableret med WHO, ILO, UNDP og Verdensbanken for at analysere behov og muligheder.
Der blev gennemført visse tiltag for at sikre, at børn op til fem år kunne blive behandlet uden betaling. Også kejsersnit til de allerfattigste i Benin blev gratis.
Men drøftelserne om en landsdækkende ordning trak ud, og idéerne syntes efterhånden begravet i ministeriets skrivebordsskuffer.
Social dialog afgørende
Med støtte fra ILO (FNs Arbejdsmarkedsorganisation) holdt fagbevæ-gelsen i 2009 et symposium, hvor man skulle drøfte de krav, UNSTB ville stille til præsidentkandidaterne forud for valget i 2011 i Benin.
Det var afgørende at kunne komme med nogle konkrete krav, som samtidig var realistiske på baggrund af den globale økonomiske krise, som også ramte det lille vestafrikanske land.
Da Zounon blev genvalgt som generalsekretær for UNSTB i december 2009, var hans vision at forandre organisationen til at være en aktiv, engagerende og perspektivrig landsorganisation, som kunne komme med idéer og indgå aktivt i en social dialog med regeringen.
Formålet var at lancere en ny form for fagbevægelse i Benin baseret mere på forhandling og solidaritet i stedet for de stadige strejker, som i mange år mere eller mindre havde lammet nationen og næppe opnået nogen resultater.
”Hvis vi vil ændre det her land, er fagbevægelsen nødt til at indgå i en social dialog med regeringen”, siger Zounon og lægger til:
”Vi er nødt til at kunne formulere realistiske krav om ændringer over for regeringen og prøve at få tiltag igennem, som kan gavne hele befolkningen og ikke blot nogle få privilegerede grupper”.
En landsdækkende sundhedsordning blev en af prioriteterne for Zounon og UNSTB.
Zounon prøvede at samle de andre landsorganisationer i Benin omkring prioriteringen af sundhedsordningen. Der var dog næppe den store forståelse eller opbakning til disse nye tanker.
Der findes i dag syv landsorganisationer i Benin. UNSTB er den ældste. Opsplitningen af fagbevægelsen har bidraget til at svække den, og ofte har de faglige organisationer haft mere travlt med at bekrige hinanden end at søge at få løsninger igennem.
Samarbejdet med Ulandssekretariatet
Læs videre på http://www.ulandssekretariatet.dk/node/1712
————-
Eva Tabor er regional rådgiver for den danske fagbevægelses Ulandssekretariat med domicil i Togo i Vestafrika.
Artiklen optræder på Ulandsekretariatets website.