DR Congo: Et af de farligste steder at være kvinde

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Lis Garval, U-landsnyt.dk

Han voldtog hende, stjal hvad hun havde og lod hende kun beholde sin kjole. Vold mod kvinder og voldtægt hører til dagens uorden i Syd Kivu i DR Congo. KULU søger at hjælpe ofrene.

”En aften, da mine børn var på besøg hos deres bedsteforældre, bankede det på døren. Det lød, som om det var en gæst, men kl. var 1 om natten, så jeg kiggede forsigtigt ud. Da jeg så, det var en soldat, skyndte jeg mig at lukke døren og gemme mig”.

“Men han smadrede døren, masede ind i huset og fandt mig. Han truede med at skyde mig, og jeg turde ikke gøre modstand. Da han havde voldtaget mig, stak han af med alt, hvad jeg ejede. Det eneste, han ikke tog med sig, var den kjole, jeg har på.”

Sådan lyder Bernadette Wanyerkusis historie. 50 år, enke og voldtægtsoffer. Hun er en af de tusinder af kvinder, der har været udsat for voldelige overgreb og voldtægt i i Syd Kivu provinsen i DR Congo.

”Den hær, der skulle beskytte befolkningen, er selv en del af volden, og myndighederne ignorerer systematisk voldtægter og vold mod kvinder, fortæller Hanne Liveng, seniorkonsulent i Kvindernes U-landsudvalg (KULU).

Hun mødte Bernadette Wanyerkusis i Kasika-centret i Mwenga-området. For Bernadette Wanyerkusis er en af de heldige, hvis man kan sige sådan, der nåede frem til en slags hjælp.

I Mwenga-området har KULU i samarbejde med den congolesiske organisation FPDH (Kvinder for Fred og Menneskerettigheder) etableret seks centre for voldsramte kvinder.

I centrene, der registerer en voldtægt hver anden dag, får de voldtagne kvinder psykosocial og lægelig førstehjælp, og voldtægterne anmeldes til politiet. Centrene er bemandet af 30 kvinder, der har fået træning gennem projektet.

”Man må virkelig beundre kvinderne. De er utroligt stærke. De tør træde frem og få hjælp, selvom samfundet ofte stigmatiserer voldtagne kvinder. Mange bliver forladt af deres mand og har kun sig selv at stole på”, siger Hanne Liveng.

Partnerskabet med FPDH er kommet i stand for 200.000 danske kroner, som Projektrådgivningen bevilgede.

KULU har søgt om en fortsættelse og udvidelse af projektet, da de uddannede kvinder ønsker mere træning i f.eks. menneskerettigheder, og man vil desuden etablere nye centre i guldmineområdet. Her er vold mod kvinder meget udbredt.

De seks centre fungerer nu selvstændigt og gennem bidrag fra lokalsamfundet.

M23 er rykket mod syd

Oprørsgruppen M23 – tidligere soldater fra den nationale hær FARDC- , der gennem længere tid har terroriseret Nord Kivu hærger nu også i Syd, hvor de blandt andet rekrutterer børnesoldater.

At oprørerne er blevet mere aktive i Syd Kivu blev for nylig demonstreret i hovedbyen Bukavu. Her trængte en gruppe oprørere ind i Panzi hospitalet, der modtager og behandler voldsramte kvinder.

”Efter at have dræbt en vagtmand overfaldt oprørerne hospitalets generaldirektør, Dennis Mukwege. Direktøren, der er en kendt advokat for menneskerettigheder, slap dog med livet i behold. Men han har nu kastet håndklædet i ringen og er taget tilbage til Belgien med sin familie”, siger Hanne Liveng, der har fået brev fra Bukavu.

Oprørernes aktivitet har således bragt den væbnede kamp til det tidligere usikre, men fredeligere Syd Kivu, hvor hundredtusinder fra Nord har søgt tilflugt.

FN’s kontor for koordineringen af humanitære anliggender vurderer, at der til Syd Kivu mellem januar og august kom omkring 375.000 internt fordrevne fra Nord.

”Brunch for et liv uden vold”

Kvinderne i Mwenga i Syd Kivu har ingen steder at flygte hen. De må blive i et af de farligste lande for kvinder – et land hvor vold og voldtægt i mange områder hører til dagens uorden.

KULU vil gøre sit til, at FN´s16-dages kampagne for at udrydde vold mod kvinder også inkluderer dem.

Den internationale kampagne, der er en årlig begivenhed, begynder den 25. november og varer til den 10. december.

KULU markerer optakten med at invitere til brunch, hvor Hanne Liveng blandt andet vil fortælle, hvad hun oplevede under sit besøg hos kvinderne i Mwenga.

KULU´s invitation til ”Brunch for et liv uden vold”, der finder sted den 25. november kl.11.00-13.30 på PH-cafeen, kan findes i Kalenderen.

Se også telegrammerne:
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/18-11-12/dr-congos-frygtede-m23-opr-rere-menes-under-h-rdt
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/06-11-12/fn-n-dr-b-om-hj-lp-til-24-mio-fordrevne-i-stlige-d