Danmark belønner Mugabes Zimbabwe med bistand

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Regeringen vil belønne de angivelige demokratiske fremskridt i Robert Mugabes Zimbabwe ved at øge udviklingsstøtten, så den årlige bistand når op på 200 udbetalte Danida-millioner i 2015.

Det fremgår af en en ny udenrigs- og udviklingspolitisk platform – et såkaldt landepapir – for vort engagement i Zimbabwe frem til 2015.

Men landepapiret lægger ikke skjul på, at der kan skrues op og ned for bistanden undervejs alt efter hvilken sti det sydafrikanske land betræder, når det gælder demokrati og menneskerettigheder.

“Fleksibilitet er nøgleordet for det danske fremtidige engagement, der vil kunne justeres i forhold til den aktuelle politiske udvikling”, hedder det.

Tre scenarier

Faktisk opererer Danida med tre scenarier:

I det første sker der et gennembrud i reformprocessen og bistanden hæves betydeligt – og det må formodes at være dette scenarie man har lagt sig fast på i første omgang med det tryk seksten, man giver bistanden.

I det andet scenarie er der tale om status quo og her “stiger bistanden gradvis”, mens der i det tredje tales om tilbageskridt for reformerne og kun kortsigtet bistand via NGOer – og altså uden om regeringen.

Denne “ballon-bistand”, som kan pustes op efter behag, skal overordnet fremme et demokratisk Zimbabwe med reduceret fattigdom, respekt for menneskerettigheder og en økonomisk vækst, der når ud til så mange som muligt.

Man kan se landepapiret i sin helhed på
http://um.dk/da/danida/det-vil-vi/landepolitikker/zimbabwe

Mugabe tog sin pris

Det danske udspil kommer samtidig med, at Zimbabwe lørdag stemte om en ny grundlov, som fik opbakning af et overvældende vælgerflertal.

Den nye forfatning begrænser bl.a. den periode, en præsident kan regere, til to valgperioder svarende til 10 år. Derudover øger forfatningen parlamentets magt.

Men Robert Mugabe har taget sin pris. For nok indskrænkes præsidentens beføjelser, men forfatningen får ikke tilbagevirkende kraft og det tillader ham at forblive ved magten i endnu et årti – ind til han er 99 år.

På trods af gentagne beskyldninger om valgsvindel, krænkelse af menneskerettigheder og en økonomi, der længe lå i ruiner, har han allerede regeret i 33 år.

Dansk minister-glæde

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) glæder sig over resultatet af lørdagens grundlovsafstemning:

”Med en historie præget af politisk uro er det enormt positivt, at Zimbabwe nu ser ud til at tage et stort skridt i retning af mere demokrati og mere respekt for menneskerettigheder”.

“Selv om landet ikke med et trylleslag bliver et blomstrende demokrati, vil forfatningen eksempelvis lukke af for en gentagelse af 33 år med den samme præsident, som tilfældet har været med Robert Mugabe, ligesom borgernes rettigheder styrkes”.

“Det giver håb om et frit og ikke-voldeligt parlaments- og præsidentvalg senere på året, og håb om at demokratiet kan forankre sig i Zimbabwe, som vi også ser det i andre afrikanske lande”.

På baggrund af den positive udvikling i Zimbabwe har den danske regering før alle andre lande besluttet at genoptage det direkte samarbejde med den zimbabwiske stat.

Det sker i første omgang i et halvårligt projekt, hvor retssystemet i to lokalområder bliver opbygget med dansk hjælp.

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) siger:

”De seneste par år er Danmark ofte gået forrest for at fremme den demokratiske reformproces i Zimbabwe. Det vil vi også fortsætte med fremover. Bistanden nytter. Den danske udviklingspolitiske samarbejde har været med til at støtte udarbejdelse af den nye forfatning, har sikret at alle skolebørn har fået tekstbøger, skabt et mere uafhængigt retsvæsen og hjulpet tusindevis af småbønder med at få gang i økonomien”.

“Der er fortsat lang vej, men vi er parate til at gå forrest i arbejdet med at hjælpe den zimbabwiske stat med at opbygge demokratiet. Selv om processen er skrøbelig, går Danmark forrest og genåbner for direkte støtte gennem dem zimbabwiske stat, ligesom vi styrker det danske engagement i Zimbabwe frem til 2015”.

Stadig en del knaster – men meget er forandret siden 2008

Præsident Mugabe og premierminister Morgan Tsvangirai (61) har peget på nyvalg i juni eller juli i år, hvor begge har erklæret, at de vil genopstille.

Den nye forfatning giver øgede rettigheder til befolkningen og begrænser præsidentens magt. Men forfatningen kan fortsat styrkes på områder som dødsstraf, jordspørgsmål og minoriteters rettigheder, vurderer udenrigsministeriet i København.

Forfatningen indeholder et sæt grundlæggende borgerrettigheder “bill of rights”, som bl.a. skal beskytte ytringsfriheden, en decentralisering af magt til provinsrådene, ophævelse af præsidentens ret til at nedlægge veto mod love og stop for at kunne anlægge sager vedr. omfordeling af jord.

Op til folkeafstemningen har Tsvangirai’s “Bevægelse for Demokratisk Forandring” (MDC) understreget beskyttelsen mod vold og frie og fair valg som led i grundlovsløsningen.

Mugabes parti, Zanu-PF, slog på, at det vil blive umuligt at rulle jordreformerne tilbage, som har betydet beslaglæggelse af 4.500 større farme, langt de fleste ejet af hvide (og et lammende slag i første omgang mod landbrugsproduktionen).

Begge partier har desuden peget på, at meget er forandret i Zimbabwe, siden de indgik i en koalitionsregering i 2008: Den galopperende inflation (verdensrekord) er forsvundet, skolerne er åbne og den vold og det kaos, der i så lang tid plagede landet, er fortid, mener de.

DOKUMENT

Uddrag af Danidas nye landepapir om Zimbabwe 2013-15

Den danske udviklingsbistand fokuserer på

1. Privatsektorudvikling indenfor landbrug;
2. Rehabilitering af infrastruktur og;
3. Fremme af god regeringsførelse, demokrati og menneskerettigheder.

Alle danske programaktiviteter fokuserer på at understøtte zimbabwiske borgeres ret til et bedre liv i et udviklet og fredeligt demokratisk samfund.

Der er en grundlæggende sammenhæng mellem støtten til økonomisk udvikling i Zimbabwe og et aktivt dansk engagement i forhold til at fremme demokratiske reformer og respekt for universelle menneskerettigheder.

Den danske udviklingsstøtte til Zimbabwe er gradvist øget siden 2009. Forudsat at en gradvis demokratisk udviklingsproces finder sted, er det forventningen, at den danske støtte når et niveau på ca. 200 million kr.i årlige udbetalinger i 2015.

Fordelingen af den danske støtte på de nedenfor nævnte strategiske fokusområder vil afhænge af udviklingen indenfor de respektive områder.

Nedenfor følger de valgte strategiske fokusområder, resultater og indikatorer:

(OBS: Her kun medtaget landbrugssektoren)

I Zimbabwe repræsenterer landbrugssektoren omtrent 40 procent af bruttonationalproduktet (BNP). 2/3 af indbyggerne lever i landområder – langt størstedelen af dem er fattige eller meget fattige.

Landbrugssektoren besidder derfor et stort potentiale for at bidrage til den videre udvikling af Zimbabwe og befolkningens levevilkår. Efter turbulente år med landreformer og en generel økonomisk nedsmeltning er landbrugssektoren fortsat kendetegnet ved lav produktivitet, manglende likviditet og finansiering samt dårligt fungerende værdikæder.

Siden 2011 har Zimbabwe Agriculture Development Trust (ZADT) stillet finansiering til rådighed, som gennem kommercielle banker udlånes til relevante låntagere i landbrugsværdikæden.

Kredit-faciliteten tilbyder en lavere rente og potentielt længere løbetid, end det ellers er muligt at opnå på det kommercielle marked.

Den dansk-støttede kreditfacilitet har til formål effektivt at understøtte mindre landbrugsproducenter. Klienter har forretningsmæssig forbindelse med de mindre landbrugsproducenter, som bl.a. omfatter landbo-butikker, grossister, transportører, landmænd og fremstillingsindustri.

Klienterne er hovedsagligt mindre og mellemstore virksomheder, som handler med lavindkomstgrupper. Igennem denne intervention sikres småbrugerne dels adgang til input til deres landbrugsproduktion, dels markedsadgang for deres afgrøder.

Transaktionsomkostningerne ved at yde lån direkte til småbrugere skønnes indledningsvist ikke at være bæredygtige. Derimod har alle låntagere en direkte arbejdsmæssig relation til småbrugere.

1. PRIVATSEKTORUDVIKLING I LANDBRUG

Danmark vil arbejde for at bidrage til følgende resultater:

• Genopretning af landbrugssektoren gennem adgang til en attraktiv kreditfacilitet for aktører i værdikæden.
• Kapacitetsopbygning for aktører i landbrugsværdikæden med henblik på at udbygge kommercielle aktiviteter.
• Etablering af nye innovative aktiviteter og værdikæder, der øger indkomster og jobskabelse.

Indikatorer:

80.000 småbrugere hjulpet af støtten i 2015, øget kommerciel aktivitet; styrket viden og kapacitet gennem træning; støtte til et netværk af flere end 700 landbo-butikker; støtte til mindst to specifikke værdikæder med fokus på job- og indkomstskabelse.

—————
Transaktionsomkostningerne ved at yde lån direkte til småbrugere skønnes indledningsvist ikke at være bæredygtige.

Derimod har alle låntagere en direkte arbejdsmæssig relation til småbrugere og over 15.000 småbrugere har således allerede nydt fordele ved kreditmekanismen i det første år efter dens etablering, herunder ved indkomststigning som følge af adgang til input og markeder. Dette tal ventes at stige til 80.000 småbrugere under næste fase.

Danmark vil forestå studier af værdikæder med særlige vækstpotentiale og gennemføre interventioner på pilot-basis med involvering af mindre landbrugsproducenter.

Hovedformålet er at revitalisere værdikæder, som er af særlig betydning for genoprettelse af Zimbabwes økonomi, og med potentiale for indkomstgenerering og jobskabelse. Kapitaltilskud til ny teknologi, nye produkter eller markeder såvel som garantiordninger og leasing-arrangementer vil blive introduceret efter behov.

Derudover vil Danmark fortsætte med at støtte opbygning af viden og kapacitet blandt aktører i værdikæden for at fremme bæredygtigheden og udviklingsmulighederne for de markedsbaserede interventioner.
(slut)