Fagbevægelse og arbejdsgivere sammen om bistandsprojekt

Forfatter billede

Af Jesper Egelund

Ulandssekretariatet og Dansk Industri (DI) står i fællesskab bag et nyt bistandsprojekt i Østafrika. Målet er at lære afrikanske kolleger at stå sammen om konkrete projekter såsom fri bevægelighed på arbejdsmarkedet.

Danske arbejdsgivere og fagbevægelsen går for første gang sammen om et fælles, fagligt bistandsprojekt. Projektet skal få arbejdsgiverne og lønmodtagerne i Østafrika til sammen at fremme arbejdskraftens frie bevægelighed i regionen.

Både fagbevægelsens Ulandssekretariatet, som FTF og LO står bag, og DI har i flere år haft bistandsprojekter i Østafrika. Men det har været hver for sig og med forskellige samarbejdspartnere.

I Østafrika forsøger de fem stater Kenya, Tanzania, Uganda, Rwanda og Burundi i øjeblikket at etablere et fælles marked i stil med EU.

Over de seneste 10 år har landene fjernet toldmure og indført fri bevægelighed for varer, kapital, service og arbejdskraft.

Det går stadig trægt

Målet med East African Community, EAC, er at skabe en fælles union. Men det går ikke specielt stærkt. Bl.a. halter det med at få etableret fri bevægelighed for arbejdskraft.

Arbejdstilladelser og anerkendelse af uddannelse er nemlig nogle af hindringerne for, at arbejdere frit kan søge job over grænserne i det østafrikanske fællesskab.

Samtidig er det så som så med den sociale dialog mellem arbejdsgivere og lønmodtagere i Østafrika, selv om EAC flere gange har lovet at sætte gang i trepartsdrøftelser.

De danske arbejdsgivere og fagbevægelsen forsøger nu at slå to fluer med et smæk med det nye fælles projekt. Det skal både fremme den sociale dialog med EAC og styrke mulighederne for arbejdskraftens frie bevægelighed.

Samtidig er det anledningen til at få de to lokale forhandlingsparter til sammen at finde ud af, hvordan man kan presse EAC til at fjerne de forhindringer, der i dag hæmmer arbejdskraftens frie bevægelighed mellem de fem stater.

Mange forhindringer endnu

Læs videre på
http://www.ulandssekretariatet.dk/content/dansk-fagbevaegelse-og-arbejdsgivere-gaar-sammen-om-bistandspr

Jesper Egelund er journalist i FTF

FTF er hovedorganisation og fælles talerør for 78 medlemsorganisationer, der til sammen har flere end 450.000 både offentligt og privat ansatte medlemmer.

FTF hed indtil 2006 ”Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd”, men nu blot FTF.

Artiklen er stillet til rådighed for U-landsnyt.dk af Ulandsekretariatet, fagbevægelsens fælles organ for udviklingsbistand.