KULU sender de første “rape kits” til DR Congo

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Siden 1998 er der begået 200.000 voldtægter i DR Congo – det svarer til omkring 36 om dagen. Kvindernes U-landsudvalg (KULU) har netop afsendt to kasser med medicinsk førstehjælp til voldtægtsofre – bl.a. så ofrene kan undgå at blive smittet med HIV.

Her i januar blev to pakker sendt af sted mod den Demokratiske republik Congo (DR Congo). Pakkerne er de første to af de rape kits, som Kvindernes U-landsudvalg (KULU) har rejst penge til efter ønske fra organisationens congolesiske samarbejdspartner Kvinder for Fred og Menneskerettigheder, FPDH. Det skriver organisationen i en pressemeddelelse.

Et rape kit indeholder medicinsk førstehjælp til voldtægtsofre. Det er en kuffert med nødprævention, graviditetstests, antibiotika til at behandle klamydia og gonoré, post-exposure prophylaxis (PEP) for at undgå smitte med HIV/AIDS samt medicin til behandling mod hepatitis B.

Indholdet af de første to kits vil blive fordelt mellem de seks centre for voldsramte kvinder i regionen Syd Kivu, som FPDH har oprettet i samarbejde med KULU. Sammen med de første kits sørger FPDH også for uddannelse af de lokale frivillige i brugen af dem.

Stort behov

Og der er god brug for dem. Selv om det efter hårdt internationalt pres er lykkedes at bremse den bølge af voldtægter, som blev begået af soldater fra både hæren og oprørsgrupper under deres kamp i området for et par år siden, så er et chokerende stort antal voldtægter begået af lokale mænd kommet op til overfladen.

”Det går ofte ud over helt unge kvinder,,” fortæller Hanne Liveng, der er seniorkonsulent hos KULU.

”Ifølge FN er mindst 200.000 kvinder fra DR Congo blevet voldtaget siden 1998. Det er simpelthen et af de værste steder i verden at være kvinde”

Det kommer til at tage nogle uger inden rape kit’ene er fremme på centrene. I det østlige Congo kan man ikke bare sende en pakke med posten. Veje og transportforbindelser er i en ringe forfatning efter årtiers konflikt, og den sikreste måde er derfor at sende dem til hovedstaden Kigali i nabolandet Rwanda. Her skal FPDH så få dem hentet, ligesom der skal ordnes toldformaliteter mv.
Finansieret ved bidrag

Rape kit’ene er udelukkende finansieret ved bidrag. Ud over private bidrag, så er projektet foreløbig støttet af Dansk Sygeplejerråds Solidaritetsfond, Ergoterapeutforeningen, Medarbejdernes Honorarfond i Novo Gruppen, MerkurFonden og Bygma Fonden.

KULU arbejder for at rejse penge til at sende flere rape kits af sted. Du kan hjælpe ved at give et bidrag, så vi sammen kan købe flere rape kits til de congolesiske krisecentre.

Et kit koster 10.000 kroner, men ethvert bidrag er påskønnet og er samtidigt fradragsberettiget, skriver KULU.

Man kan støtte, at der bliver sendt flere rape kits af sted på www.kulu.dk

KULU lancerer ”rape kit” som akut førstehjælp i DR Congo