20.000 metalarbejdere i Kenya har fået bedre arbejdsforhold

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Kent Jensen og Katrine Dichmann Christophersen

Afklippede fingre, rygskader og giftige dampe. Det var hverdagen for 20.000 metalarbejdere i Kenya. Sådan er det ikke længere. Nu har fagbevægelsen fået sat fokus på deres arbejdsmiljø.

Derfor er arbejdsskaderne faldet drastisk, sygefraværet er faldet med 80 procent, og i bonus har arbejderne fået mere i lønningsposen.

I industrikvarteret en halv times kørsel uden for Kenyas hovedstad Nairobi ligger bilfabrikken ’Auto Ancillaries Limited’.

Elias Nyawade, som er fælles-tillidsmand, viser rundt på fabrikken.

Maskinlarmen er øredøvende og temperaturen tæt på kogepunktet, fordi 100 mand er i færd med at forme metal til reservedele til biler og lastvogne.

Elias Nyawade overdøver larmen og fortæller stolt, hvad det har betydet, at metalarbejdernes forbund i Kenya (AUKMW, Amalgated Union of Kenya Metal Workers) i 2011 fik sat fokus på arbejdsmiljø.

Dansk støtte til at træne tillidsmænd

Det er sket med støtte fra Dansk Metal og Ulandssekretariatet.

Formålet med projektet er at træne tillidsmænd i arbejdsmiljø, hvilket har været til gavn for både de 100 ansatte på denne bilfabrik og de 20.000 metalarbejdere i forbundet AUKMW.

”For nogle år siden var det helt utænkeligt at have et sikkerhedsudvalg på de her arbejdspladser. Vi vidste intet om arbejdsmiljø. Der var mange ulykker, og kollegaerne blev ofte syge af farlige dampe og malerprodukter. Sådan er det heldigvis ikke mere,” forklarer Elias.

”I dag er vores sikkerhedsorganisering blevet meget bedre. Vi har set et fald på hele 80 procent i sygefraværet, og vi har næsten ingen arbejdsulykker mere. Lige bortset fra enkelte fingerskader nu og da.”

Faldet i arbejdsulykker skyldes ifølge Elias, at tillidsmændene i samarbejde med ledelsen i dag instruerer nyansatte i forebyggelse og forbedring af arbejdsmiljøet.

Eksempelvis, hvordan man løfter rigtigt og bruger sikkerhedsudstyret korrekt. Også de fastansatte bliver løbende opdateret.

”Helt konkret sætter vi referatet fra det seneste møde i sikkerhedsudvalget op på oplysningstavlen, så alle kollegerne kan se det med det samme. Og i yderste konsekvens sender ledelsen simpelt hen advarselsbreve ud til de uforsigtige arbejdere.”

Fokus på arbejdsmiljø giver mere i løn

Læs videre på
http://www.ulandssekretariatet.dk/content/20000-metalarbejdere-i-kenya-har-faaet-bedre-arbejdsforhold

Kent Jensen og Katrine Dichmann Christophersen er tilknyttet Ulandssekretariatet, som er fagbevægelsens organisation for u-landsbistand.

Artiklen er stillet til rådighed for U-landsnyt.dk