Politikere og ledere kaster sig ind i kampen for bortførte Nigeria-piger

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Bortførelsen af over 200 skolepiger får verden til at rette fokus mod Nigerias fjerne, nordøstlige egne. USA’s førstedame, Michelle Obama, er en af de seneste, der har udtrykt krav om at få de bortførte skolepiger sikkert hjem.

Tre uger efter, at mere end 200 skolepiger blev bortført fra en kostskole i Nigeria, giver et stigende antal politikere, ledere og berømtheder rundt om i verden udtryk for støtte til pigerne og deres familier.

Michelle Obama postede onsdag en støtteerklæring på Twitter under hashtagget ”#BringBackOurGirls”, om nu er anvendt mere end en million gange.

Dagen inden havde hendes mand, præsident Barack Obama, beskrevet bortførelserne som ”hjerteskærende”.

Amnesty International og Unicef bakker op om ”BringBackOurGirls”-kampagnen, som også har fået støtte fra den tidligere amerikanske udenrigsminister Hillary Clinton samt stjerner som Wyclef Jean, Sean Penn og Justin Timberlake.

FN: Krænkelse af pigernes rettigheder

To FN-ledere udsendte onsdag en fælles udtalelse, hvor de understreger, at verden har en fælles forpligtelse til at bakke op om forældrene til pigerne samt at yde støtte til Nigerias befolkning og regering.

”Denne forfærdelige handling krænker vores fælles menneskelighed og kræver global harme og handling,” skriver Phumzile Mlambo-Ngcuka og Babatunde Osotimehin, der er eksekutivdirektører for hhv. UN Women og UNFPA.

De påpeger, at bortførelsen af de mange teenagepiger er en alvorlig krænkelse af pigers og kvinder ret til skolegang, ligesom det er en påmindelse om, at kvinder og piger verden over systematisk udsættes for vold, overgreb og trafficking.

”Krænkelsen af kvinders og pigers rettigheder i et sådant omfang, uanset hvem de er og hvor de er, kræver handling fra hele verden. Vi er i kapløb mod tiden, og hvert øjeblik tæller,” skriver de to FN-chefer.

Demonstrationer verden over

Den militante islamistiske gruppe Boko Haram har meddelt, at det var dens medlemmer, der stod bag massebortførelsen fra kostskolen i Chibok den 14. april. Gruppens leder sagde i denne uge, at Gud har pålagt Boko Haram at sælge pigerne som slaver.

I byer som Washington, Los Angeles, Dublin og London har der været demonstrationer foran Nigerias ambassader med krav om, at den nigerianske regering gør alt, hvad der står i dens magt, for at finde pigerne og befri dem.

I de kommende dage er der planlagt demonstrationer i flere lande verden over, blandt andet i USA, Sydafrika, Storbritannien, Schweiz og Jamaica, skriver den britiske avis The Guardian.