På den ene side af et omstridt sukkerplantageprojekt står regeringen og ambitiøse, internationale donorer, som håber på et flagskibsprojekt for landbrugsudvikling. På den anden side står de mennesker, som bliver direkte berørt af projektet, uanset om de vil eller ej, skriver Mellemfolkeligt Samvirke.
Sukkerplantagen i Bagamoyo har skabt konflikt, allerede mens den er på tegnebrættet. I rapporten “Take Action. Stop EcoEnergys land grab in Bagamoyo” advarer ActionAid om, at lokalbefolkningens rettigheder bliver krænket og opfordrer til, at projektet sættes på stand by.
“Vi har aldrig haft mulighed for at påvirke de beslutninger, der er truffet om vores jord og vores fremtid. Der har ingen gennemsigtighed været. Vi ved ikke, om vi vil blive genhuset, hvor det vil være, eller hvor meget vi vil få i kompensation.”
Sådan siger Anza Ramadhani, en kvinde på 51 år. Hun er en af de 1300 indbyggere, som lige nu venter på at blive forflyttet, fordi det svenske firma EcoEnergy og den tanzaniske regering har besluttet, at der skal opføres en enorm sukkerplantage i området, hvor de bor.
Anza Ramadhanis usikkerhed afspejler, hvordan mange beboerne i Bagamoyo har reageret på virksomhedens planer om at inddrage marker og landsbyområder i en kommende 20.000 hektar stor sukkerplantage.
ActionAid har arbejdet i Bagamoyo gennem mere end ti år for at forbedre befolkningens levevilkår og forsvare dens rettigheder.
Mange beboere og lokale organisationer har givet udtryk for deres utilfredshed med sukkerprojektet, fordi de ikke har haft reel mulighed for selv at vælge, om de vil blive boende eller ej eller for at vurdere, hvad der er bedst for dem og deres familier.
Risikable forretning og flere konflikter
Læs resten af artiklen hos Mellemfolkeligt Samvirke