CANCÙN: Ved klimakonferencen i København i 2009 var 100000 mennesker på gaden for at kræve handling af politikerne.
De store demonstrationer og aktivismen plejer at være et stensikkert element, når verdens nationer diskuterer klimaindsatsen.
Topmøderne om biodiversitet vækker til gengæld knap så meget genklang i befolkningerne rundt omkring i verden.
Det til trods for, at vi taber natur i en alarmerende hastighed, og det truer vores forsyning af livsvigtige ressourcer som rent vand, føde og medicin.
“Vi skubber videre mod planetære grænser og hinsides, men det er ikke denne konvention, der har nået overskrifterne”, siger Inger Andersen, den danske leder af den internationale organisation for naturbevarelse, IUCN, ved et arrangement ved COP13 i Cancún.
Det trettende topmøde om biodiversitet er netop gået i gang i Cancún. Og jo, der er en del liv i det store konferencecenter Moon Palace, men interessen tilsvarer ikke helt den store udfordring, mener flere deltagere.
Det skal ses i lyset af, at Aichi-målene om naturmangfoldighed skal være opnået om tre år, men indsatsen er lige nu slet ikke tilstrækkelig.
Folkelig bevægelse
Erik Solheim, den norske formand for FN’s Miljøprogram (UNEP), nævnte flere punkter, der kan hjælpe med at styrke indsatsen for den globale natur.
Det skete på det indledende pressemøde fredag, og et af forslagene var at arbejde med folkelig bevægelse for den globale natur.
“Vi må skabe en folkelig bevægelse. Beskyttelse af moder jord rører ved de dybeste følelser i mennesket”, forklarer nordmanden.
Der er naturligvis mange NGOer til stede ved topmødet i det mondæne konferencenter lidt syd for Cancún, men det er småt med aktivismen, i hvert fald, hvis man sammenligner med klimatopmøderne.
Der er heller ikke det helt store pressekorps til stede.
“Klimaforandringer er en eksistentiel trussel, men på den anden side har vi den stille med tabet af biodiversitet. Tabet af arter med 1000 gange den normale hastighed har ikke vakt den samme opmærksomhed", siger Inger Andersen.
Dette er lidt af et dillemma, for tabet af plante- og dyrearter virker ellers mere håndgribeligt end de store klimatiske forandringer, der foregår på kloden, fortæller hun.
“Hvis vi går tilbage til 1992 og du spurgte en 12 eller 13-årig dreng eller pige, har de muligvis hørt om tabet af tropisk skov eller elefanter, ikke om klimaforandringer. Fordi det er den slags, du forstår som barn", forklarer Inger Andersen.
Et forfærdeligt arbejde med kommunikation
Peter Seligmann fra den store miljøorganisation Conservation International mener, at noget af ansvaret ligger hos organisationerne.
“En af de store udfordringer er kommunikation. Vores arbejde med kommunikation har været forfærdeligt", fortæller han ved et arrangement på COP13.
I den forbindelse fortæller han en lille anekdote om, hvordan han mødte en dygtig kommunikatør og søgte råd.
"Lad naturen tale", lød anbefalingen.
Det har Conservation International taget til sig og brugt i en række videoer. Her adresserer Moder Natur menneskeheden.
"Jeg har været her i over 4,5 milliarder år. 24500 gange længere tid end dig. Jeg har ikke rigtigt behov for mennesker. Men mennesker har brug for mig", lyder det i en af disse korte videor.
I dette tilfælde er speaken indtalt af Julia Roberts. I en anden har Harrison Ford lagt stemme til.
Om det vil få det globale naturtab længere op på den politiske dagsorden må tiden vise.
Søndag åbner de officielle forhandlinger i Cancún.
Se videoen med Julia Roberts her:
Thomas Jazrawi rapporterer for Globalnyt fra det store FN-topmøde om biodiversitet i Cancún, Mexico, fra 4. til 17. december. Rejsen er støttet af Danidas Rejsebevilling og Europa-Nævnet.