Ændringen kommer oven på en grundig gennemgang af den hidtidige danske støtte til israelske og palæstinensiske civilsamfundsorganisationer sidste år. Samtidig har der fra regeringens side været et ønske om at fokusere den danske støtte til færre organisationer.
”Det er vigtigt, at de danske støttekroner går til de rigtige formål. Menneskerettigheder er en prioritet under det danske landeprogram, og med den nye model for støtten til menneskerettighedsarbejdet i Palæstina får vi fokuseret den danske støtte, samtidig med at vi kommer til at holde nøje øje med brugen af den. Støtten skal altid bruges til at fremme mulighederne for en fredelig løsning på konflikten,” siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i en pressemeddelelse.
Regeringen burde fremlægge de konkrete, bistandsfaglige bevæggrunde til beslutningen, skrev generalsekretærerne for Red Barnet, Folkekirkens Nødhjælp, Mellemfolkeligt Samvirke, Dignity, EuroMed Rights og Oxfam IBIS i et fælles brev til udenrigsminister Anders Samuelsen.
”I kombination med et stigende pres på det palæstinensiske og israelske civilsamfund og deres donorer, risikerer Danmarks ændrede betingelser at efterlade det indtryk, at det ikke er bistandsfaglige argumenter, men derimod politiske hensyn, der ligger til grund for beslutningerne”, stod der bl.a. i brevet ifølge Dagbladet Information.
Men det fremgik ikke, hvordan der er blevet ”påvist” et sådan behov, og regeringen afviste at offentliggøre ministeriets undersøgelse.
Må ikke være i strid med målet om to-statsløsning
De nye og mere præcise kriterier for samarbejdet indebærer blandt andet, at organisationernes handlinger og kommunikation ikke må være i uoverensstemmelse med målet om en to-statsløsning for konflikten. De forpligter sig også til, at de til enhver tid afholder sig fra diskrimination og fra at opildne til vold og had.
De syv støttede organisationer er fire israelske organisationer (Public Committee Against Torture, Breaking the Silence, B’tselem og Gisha) og tre palæstinensiske (Women’s Affairs Centre, Democracy and Workers’ Rights Centre in Palestine og Women Studies Centre).
De nye aftaler vil dække støtten for 2018. I 2019 vil der blive tilrettelagt en ny, langsigtet model for dansk støtte til israelske og palæstinensiske civilsamfundsorganisationer med henblik på fremme af menneskerettigheder i Palæstina, oplyser Udenrigsministeriet.