Tusindvis af brasilianere risikerer at komme til at mangle lægehjælp, når Cuba begynder at trække i alt 8400 læger ud af Brasilien. De mange læger har i de seneste fem år boet og arbejdet i Brasiliens mindste og mest isolerede byer.
Brasiliens kommende præsident, Jair Bolsonaro, har offentligt kritiseret ordningen for at være ”truende og nedværdigende”. Flere gange har han under valgkampen i år sået tvivl om de cubanske lægers faglige niveau og kritiseret betingelserne i ordningen.
Det har regeringen i Cuba fået nok af. Så i en officiel meddelelse fra 14. november erklærede den, at ordningen nu stopper og lægerne trækkes hjem.
Tusinder af nye jobs
Ordningen, der hedder “Mais Médicos” (”Flere læger”), blev sat i værk af daværende præsident Dilma Rousseff i 2013.
Formålet er at sikre, at befolkningen i Brasiliens yderområder har adgang til lægehjælp. Nogle af indbyggerne i de mest isolerede egne af landet har aldrig haft en praktiserende læge.
Ordningen gav tusindvis af jobmuligheder i de mere fjerntliggende egne af Brasilien. Med jobbet fulgte en embedsbolig og en løn svarende til godt 23.000 kroner. Til sammenligning er den brasilianske mindsteløn på knap 2000 kroner om måneden.
Noget af kritikken af den nuværende aftale går på, at Brasilien ikke hyrer de cubanske læger direkte. I stedet betaler Brasilien lønnen til Cubas regering, som rekrutterer og styrer udsendelsen af læger. Det betyder så, at deres løn er omkring 25 procent af, hvad Brasilien ville betale dem, hvis de var blevet hyret uden om den cubanske regering.
Disse forhold har fået fagforeninger til at arrangere store demonstrationer mod ordningen. Da de første cubanske læger ankom til Brasilien, blev de mødt af demonstranter, der buhede af dem og kaldte dem ”slaver”.
Bolsonaro, som på det tidspunkt var parlamentsmedlem, gik til Brasiliens højesteret med krav om, at ordningen blev stoppet. Både dengang og i valgkampen har han flere gange sagt, at ordningen er det rene ”slavearbejde”.
I et tv-interview i juli sagde han, at ”ingen har set bevis på, at de cubanske læger har noget kendskab til medicin”.
I den officielle meddelelse fra regeringen i Havana står der:
”Det brasilianske folk – der har gjort ”Flere læger”-ordningen til en succes, og som stolede på de cubanske læger fra starten, som værdsatte den respektfulde, sympatiske og professionelle behandling, de modtog – vil forstå, hvem der er ansvarlig for, at vores læger ikke længere kan fortsætte med at yde hjælp i landet.”
Bolsonaro har svaret på sociale medier, at den cubanske regering ganske enkelt ikke ønsker at acceptere de nye vilkår: at give den fulde løn til lægerne og at lade dem få godkendt deres lægeuddannelse ved at tage en eksamen i Brasilien.Han betegner det som ”en uansvarlig beslutning fra det cubanske diktatur”, som han beskylder for at se bort fra den store betydning, tilbagetrækningen af læger vil have for hundredtusinder af brasilianere.
Læs hele artiklen hos Global Voices