Mindst 53 mennesker er dræbt, efter at et center i Libyen, der huser tilbageholdte migranter og flygtninge, blev ramt af to bomber tirsdag aften.
Dødstallet ventes at stige, idet mindst 130 mennesker meldes såret, heraf flere alvorligt. Samtidig bliver der torsdag stadig gravet lig ud af ruinerne af bygningen, skriver FN’s kontor for humanitære anliggende, OCHA.
I en rapport fra OCHA torsdag kommer der nye og foruroligende oplysninger frem.
“Der er meldinger om, at efter det første bombeangreb skød vagterne mod nogle flygtninge og migranter, da de forsøgte at flygte”, skriver OCHA ifølge flere internationale medier.
FN’s særlige udsending i Libyen, Ghassan Salamé, siger, at der kan være tale om en krigsforbrydelse.
I en udtalelse fordømmer han og FN’s hjælpemission i Libyen (UNSMIL), som han er chef for, det ”kujonagtige” angreb mod Tajoura-fængslet.
”Dette angreb kan tydeligvis udgøre en krigsforbrydelse, fordi det pludseligt dræbte uskyldige mennesker, hvis vanskelige situation tvang dem til at være på det center,” siger Salamé i en pressemeddelelse fra UNSMIL.
”Absurditeten i denne igangværende krig har ført til de mest forfærdelige og tragiske konsekvenser af dette afskyelige blodbad,” siger han.
Han opfordrer det internationale samfund til at fordømme angrebet og straffe de mennesker, der beordrede og udførte angrebet.
Lignende meldinger kommer fra en lang række internationale hjælpeorganisationer, som også udtrykker bekymring for migranters sikkerhed i Libyen.
”Libyen er intet sikkert sted for flygtninge og migranter. Røde Kors er tilstede, men ingen beskyttelse. Europa må gentænke migrantindsatsen uden Libyen”, skriver Dansk Røde Kors’ generalsekretær, Anders Ladekarl, på Twitter.
FN’s Sikkerhedsråd var sent onsdag aften hasteindkaldt til møde om angrebet i Libyen. Men det lykkedes ikke medlemslandene at blive enige om en tekst, der fordømmer angrebet.
Indespærrede flygtninge i livsfare i centre
De fleste af de 53 dræbte er mennesker, der var tilbageholdt i Libyen efter at være blevet anholdt, mens de var på vej til at få opfyldt deres håb om at nå til Europa i en af de synkefærdige skuder, der stort set dagligt stævner ud fra Libyens kyst.
Over 600 mennesker befandt sig i fængslet, da det kom under angreb.
Netmediet Alwaght beskriver, hvordan adskillige lig lå strøet ud over gulvet i den sønderbombede bygning i detentionscentret, da ambulancerne ankom til stedet.
Det er endnu ikke klart, hvem der står bag angrebet, men den libyske regering retter skylden mod oprørsleder og general Khalifa Haftar, som i de seneste måneder har ledet en offensiv mod regeringen i Tripoli. Haftar afviser imidlertid, at hans styrker står bag.
Flere gange har offensiven været uhyggeligt tæt på detentionscentrene, hvor migranterne er indespærret under kummerlige forhold, og det har udløst adskillige advarsler fra internationale hjælpeorganisationer.
Det er anden gang, at Tajoura-fængslet kommer under angreb.
Satellitfotos, der er frigivet efter angrebet, viser, hvordan en af de tre hovedbygninger i centret er kraftigt beskadiget som følge af luftangrebet.
Foruden de omkring 600 mennesker, der var tilbageholdt i Tajoura, sidder omkring 3300 andre flygtninge og migranter indespærret i fængsler og detentionscentre rundt om i Libyen, oplyser FN. De er kommet i stadig stigende fare i takt med, at kampene er taget til omkring de centre, der ligger i hovedstadsområdet omkring Tripoli.
Hård kritik af EU’s migrantaftale
FN’s flygtningeorganisation, UNHCR, og FN’s organisation for migration, IOM, fordømmer ligeledes det blodige luftangreb i en fælles udtalelse.
”Vi opfordrer også til et omgående stop for tilbageholdelser af migranter og flygtninge. Vi opfordrer til, at der gives en garanti for deres sikkerhed i Libyen.”
Samtidig skriver de, at et så voldsomt angreb ”kalder på mere end en fordømmelse”. UNHCR og IOM kræver en fuld og uafhængig undersøgelse af, hvad der præcis skete, og hvem der var ansvarlig for angrebet.
Det krav bakkes op fra Amnesty International, der også lader en usædvanlig skarp fordømmelse falde i kølvandet på angrebet mod detentionscentret i Tripolis udkant.
”Dette dødelige angreb, der ramte et detentionscenter, hvor mindst 600 flygtninge og migranter sad indespærret uden mulighed for at flygte, og hvis beliggenhed var kendt af alle krigens parter, skal omgående undersøges uafhængigt som en krigsforbrydelse. Den Internationale Straffedomstol må omgående efterforske den mulighed, at dette var et direkte angreb mod civile,” siger Magdalena Mughrabi, der er vicedirektør for Amnesty Internationals afdeling for Mellemøsten og Nordafrika.
Hun leverer også en krads kritik af samarbejdet mellem Libyen og EU, der skal nedbringe antallet af migranter, der søger til Europa.
”Denne brutale nedslagtning er også en kvalmende påmindelse om de dødelige konsekvenser af Libyens og Europas grusomme migrationspolitik. Deres samarbejde om at dæmme op for strømmen af migranter og flygtninge betyder, at i stedet for at blive tilbudt sikre ruter ud af landet, bliver tusindvis af mennesker taget på middelhavet og bragt tilbage til Libyen, hvor de på vilkårlig vis tilbageholdes i centre, hvor de er udsat for tortur og dødsfare,” siger Mughrabi.
Splittelse og kampe i magtvakuum
Siden begyndelsen af april har Khalifa Haftar ført krig mod den libyske regering i Tripoli. Krigsherren har beordret sin styrker til at indtage hovedstaden og sende den internationalt anerkendte regering på porten.
Siden april er over 600 mennesker blevet dræbt, over 2000 såret og flere end 93.000 sendt på flugt, skriver Alwaght.
De kampe, der også har fundet sted i tætbebyggede områder omkring den libyske hovedstad, har vakt dyb bekymring internationalt, særligt for de migranter, der er indespærret og ikke kan flygte fra stedet. Titusinder af libyere har benyttet sig af deres mulighed for at flygte fra kampene.
Haftars omfattende offensiv har forpurret FN’s indsats for at stabilisere Libyen efter mange års tumult i kølvandet på Det Arabiske Forår, der førte til, at den mangeårige diktator, Muammar Gaddafi, i 2011 blev væltet og siden dræbt.
I dag er det olierige land præget af dyb konflikt, splittelse og voldelige magtkampe, der er opstået i det magtvakuum, der opstod efter Gaddafis fald. Blandt de mange militante grupper, der huserer i Libyen, finder man også en gren af Islamisk Stat, der ellers er nedkæmpet i bevægelsens oprindelige ”kalifat” i Syrien og Irak.
Opdateret torsdag 4/7 med, at dødstallet er steget til 53. Tilføjer oplysning fra OCHA om, at vagter skød mod indsatte, der forsøgte at komme væk.