Ny generalsekretær i førende udviklingsorganisation

Julie Koch.


Foto: Mellemfolkeligt Samvirke
Laurits Holdt

19. januar 2024

Danmission har ansat 53-årige Julie Koch som ny generalsekretær. Hun kommer fra stillingen som international direktør for Mellemfolkeligt Samvirke og skal fra 1. marts 2024 stå i spidsen for Danmissions arbejde i Asien, Afrika, Mellemøsten og Danmark.

Hun afløser Kristian Sloth Petersen, der har været generalsekretær siden 2019 og forlader organisationen den 1. februar 2024.

Julie Koch har været i Mellemfolkeligt Samvirke siden 2019. Før det har hun blandt andet være direktør i organisationen IWGIA, der arbejder for oprindelige folks rettigheder, og arbejdet for Greenpeace, Red Barnet og Dansk Ungdoms Fællesråd. Hun har en ph.d.-grad i international udvikling og en mastergrad fra University of Cambridge i Storbritannien.

Danmission er en af Danmarks ældste civilsamfundsorganisationer og fejrede i 2022 sit 200 års-jubilæum. Den er en af de 18 organisationer, der har indgået et såkaldt strategisk partnerskab med Udenrigsministeriet i perioden 2022-2025. Det betyder, at organisationen i perioden får et fast beløb på finansloven til udviklingsarbejde. Den havde i 2022 en omsætning på 95,6 millioner kroner.

”Jeg glæder mig meget til at komme rundt i landet og møde det store bagland i genbrugsbutikkerne og stiftsbestyrelserne, og selvfølgelig til at møde sekretariatet og lære dem at kende. Og så glæder jeg mig til at til at komme ud og opleve det gode arbejde, som vores partnere ude i verden laver,” siger hun til Globalnyt.

Hun ser også frem til arbejdet med at udmønte Danmissions strategi, som blandt andet handler om at nå flere mennesker i det globale syd, øge kendskabet og engagere flere i Danmark og at udbygge det nationale program i Danmark – et program, som har vægt på at skabe dialog mellem forskellige religiøse grupper, fortæller hun.

Føler sig hjemme i Folkekirken

Danmission er – som navnet mere end antyder – en kirkeligt funderet organisation. Og det er en ting, som adskiller sig markant fra de organisationer, som hun tidligere har arbejdet i. Men det kirkelige er på ingen måde fremmed for Julie Koch:

”Som barn og ung gik jeg i lørdagsskole og sang i kirkekor hver søndag. Mit første job efter universitet i England var som kirketjener i Mariakirken på Vesterbro. Jeg føler mig hjemme i den danske folkekirke, den kristne tro er min kerne og mit kompas. Derfor er jeg ovenud begejstret for at få lov til at bygge videre på Danmissions 200 års kirkelige virke og være med til at udvikle organisationen som en moderne missions- og udviklingsorganisation,” siger Julie Koch.

”Det kirkelige er også en god indgang til udviklingsarbejdet, hvis man mener – og det gør jeg – at der for tiden er brug for, at retfærdighed og medmenneskelighed sættes først. Det er om noget, hvad en kirkelig organisation som Danmission kan. Det kirkelige fundament er også en fordel i mange dele af verden, hvor kirke og religion betyder en del mere, end det gør i Danmark. Folk er generelt meget engagerede i deres lokale kirke, og kirkerne er vigtige forandringsaktører,” siger hun til Globalnyt.

Danmission er både en udviklings- og en missionsorganisation, understreger hun. Men dens tilgang til mission har fulgt med tiden og handler i dag om ligeværdige partnerskaber, gensidighed og om at lytte til hinanden. Danmission har i dag fokus på dialog mellem forskellige religiøse grupper, på at hjælpe lokale kirker i deres virke og på at støtte lokale partnere omkring bæredygtighed og klima.

Den rette person til at skabe fornyelse

Julie Kochs engagement i Folkekirken, hendes ledelseserfaring og den udviklingsfaglige indsigt er en perfekt kombination for Danmission, mener formand, Morten Skrubbeltrang.

”Danmission er nået et langt stykke af vejen i, og retningen er sat for organisationens udvikling. Men det kræver fortsat forandring, både for at sikre et stærkt økonomisk fundament og et bredere kendskab til Danmissions arbejde. Med Julie Koch får vi en kompetent leder, som har visionerne og erfaringerne på plads for at bringe os tættere på vores partnere og et større bagland. Vi er i bestyrelsen overbeviste om, at Julie Koch er den rette person til at skabe fornyelse, men samtidig videreføre Danmissions særlige identitet og historie,” siger Morten Skrubbeltrang og fortsætter:

”Julie Koch har gennem en lang karriere arbejdet for en mere fredelig, retfærdig og bæredygtig verden. Hendes engagement er solidt forankret i kristendommens budskab, der danner fundamentet for Danmissions arbejde – at der er håb, tilgivelse og liv.”

I arbejdet trækker hun ikke blot på sin mangeårige erfaring med ledelse, udvikling, økonomi og fornyelse. Også privat kaster Julie Koch sig gerne ud i projekter, der kræver vedholdenhed og udfordrer evnen til at stå distancen, blandt andet som tidligere maratonløber og uddannet yogainstruktør.