Svendborg Gymnasium var en af de danske uddanelsessteder, der gik glip af et besøg fra Kenya i august. En gruppe af unge dansere og kunstnere fra Nafsi Africa skulle ellers have optrådt for de danske unge og afholde workshops med dem om klimaforandringer i Kenya, men besøget blev aflyst, da de unge afrikanere ikke kunne få visum.
Til at starte med lød afslaget på, at de unge, der er født, opvokset og nu arbejder frivilligt i Nairobis slumområder, ikke havde penge nok til opholdet i Danmark og turen hjem igen. Flere af dem fik også at vide af Udlændingestyrelsen, at de udgjorde en trussel mod Danmarks indre orden og sikkerhed. Siden har Udlændinge- og Integrationsminister, Kaare Dybvad Bek (S), i et fortroligt udvalgssvar ændret forklaringen.
Læs alt om Nafsi-sagen her: Fortroligt ministersvar ændrer forklaring bag kontroversielt afslag. “Ingen retssikkerhed i visumsystemet,” lyder kritikken
Uanset årsagen bag afslaget sidder eleverne på Svendborg Gymnasium skuffede og forargede tilbage. De havde glædet sig til at få udvidet deres perspektiv og møde andre mennesker end dem, de er vant til at omgås. Og så har myndighedernes behandling afsløret en grim og diskriminerende side af Danmark – ikke mindst i lyset af den nye Afrika-strategi, der blev lanceret sideløbende med kenyanernes visum-mareridt, påpeger de.
Globalnyt bringer her tre debatindlæg fra elever i 2.a på Svendborg Gymnasium. De er redigeret for klarhed og længde, men holdningerne er de unges egne.
Stramme visumregler underminerer Afrika-strategi: Lev op til jeres egne ord!
Det er uærligt, når regeringen taler om ”ligeværdighed” med afrikanere og samtidig afviser et hold unge fra Kenya, der skulle på besøg i Danmark. Det viser netop, at regeringen synes, de er mindre værdi, fordi de er fattigere end os.
af Marie Sindal Schlotfeldt og Kalla Maria Norup Handberg
Det er pinligt, at vi bor i et land, hvor vi egentlig har mulighed for at skabe de ”ligeværdige partnerskaber”, som udenrigsminister Lars Løkke Rasmussens Afrika-strategi lægger op til, men hvor vi også bevidst vælger ikke at gøre det.
I september skulle vi som elever på Svendborg Gymnasium have haft besøg af unge kenyanere fra organisationen Nafsi Africa. Men på grund af for lidt penge kunne de unge afrikanere ikke få visum, selvom sådan et besøg kun vil påskynde det ønskede samarbejde mellem Danmark og Afrika.
Derfor lyder vores opfordring til regeringen: Lev op til jeres egne ord! Få ændret de alt for stramme visumregler, stop med at stigmatisere afrikanere, og giv os unge muligheden for rent faktisk at udvikle samarbejdet på tværs af kulturer og nationaliteter.
Fattige mennesker er ikke mindre værd
Det er helt uforståeligt for os, at myndighederne kan afvise en udveksling med kenyanerne fra Nafsi. At møde kenyanerne ville udvide vores horisont og kendskab til andre kulturer. Med andre ord ville det være med til at danne os, og det er jo netop formålet med gymnasiet, som vi går på.
Visum-afslagene spænder på én gang ben for både vores uddannelse på gymnasiet og for Afrika-strategien, der nu kommer til at fremstå som intet andet end tom symbolpolitik. I sidste ende er det kun mødet med andre mennesker, der kan nedbryde stereotyper og skabe forståelse. Og det er jo netop det, regeringens Afrika-strategi handler om.
De unge afrikanere skulle hver have 23.000 kroner til rådighed på deres konti for at kunne besøge Danmark i ni uger. Det havde de fattige unge fra Nairobis slumområder ikke. Men når Afrika-strategien handler om ligeværdighed mellem Danmark og de afrikanske lande, er det helt absurd, at penge skal afgøre om udveksling og læring kan finde sted.
Det er helt forkert, at mennesker fra økonomisk fattigere samfund ikke får mulighed for at vise, hvad de kan i et andet land, bare fordi de er dårligere stillet økonomisk
Det kan derfor kun opfattes som tragikomisk, at samme regerings stramme visumregler står i vejen for dette møde. At de unge afvises på grund af økonomi, mens regeringen taler om ”ligeværdighed” gør kun hele sagen endnu mere hovedrystende forkert.
Det er helt forkert, at mennesker fra økonomisk fattigere samfund ikke får mulighed for at vise, hvad de kan i et andet land, bare fordi de er dårligere stillet økonomisk. Hvis Danmark vil skabe ligeværdighed, er det lige præcis ikke penge, der skal stå i vejen. Ellers viser vi netop mennesker fra fattigere lande, at de ikke er værdige til at komme på besøg, fordi de er fattigere end os.
Hvad er det regeringen frygter? At sikkerheden i vores land sættes over styr, fordi nogle kenyanere kommer på besøg?
Det er selvfølgelig en kendsgerning, at folk fra fattigere lande kan søge mod rigere nationer i jagten på et bedre liv, og at det af og til skaber udfordringer i modtagerlandet. Men er det ikke ret så stigmatiserende at udelukke de unge kenyanere fra en oplevelse i Danmark på den baggrund? Det sætter dem i en bestemt kasse og optegner et fjendebillede af, at alle mennesker fra fattigere lande kun vil hertil for at slå sig ned. Og den kasse passer de unge fra Nafsi slet ikke ind i. Hvorfor skabe dette fjendebillede, når det handler om en uskyldig udveksling mellem unge mennesker.
Lars Løkkes Afrika-strategi lover meget på papiret og vil i teorien kunne skabe megen fremgang for forholdet mellem især de unge i Danmark og i afrikanske lande. Men uden at sikre potentielle kulturmøder, som når unge afrikanere kommer til Danmark, falder strategien sammen.
Hvis vi taler om at skabe et reelt samarbejde og partnerskab med afrikanske lande, må vi også skabe mulighed for, at deres unge kan rejse hertil og opleve vores land, ligesom vi kan rejse til deres. Hvordan kan man tale om kulturudveksling, hvis den ene part ikke kan deltage og døren til udvikling er lukket? Visumreglerne begrænser i alt for høj grad muligheden for, at unge afrikanere kan komme hertil og underminerer Afrika-strategiens intentioner.
Det virker uærligt at tale om samarbejde, hvis de stramme visumregler forhindrer den form for udveksling, der skulle være en hjørnesten i forholdet til Afrika.
For unge afrikanere er der intet kodeord til at komme på besøg i Danmark
Vores stramme udlændingepolitik har endnu en gang spændt ben for vigtige, globale samarbejder imellem unge. Stillet over for udenrigsministerens Afrika-strategi lugter det af hykleri.
af Gustav Ørneborg Larsen
”Sesam, sesam luk dig op”.
Sådan lyder det verdenskendte kodeord fra historien om Ali Baba og de fyrretyve røvere fra Tusind og én nats eventyr. På magisk vis får den fattige brændehugger Ali Baba adgang til alverdens rigdomme i en klippehule, hver gang ordet ’sesam’ rammer hans læber.
Men hvorfor skriver jeg om Ali Baba, når jeg egentlig gerne vil ytre mig om vores stramme udlændingepolitik?
Det gør jeg, fordi en gruppe af unge kenyanere i august skulle have besøgt Danmark, hvor de blandt andet skulle have optrådt på Svendborg Gymnasium, hvor jeg går. Men vores land har atter en gang lukket sig som kapslen om et sesamfrø på grund af kringlede regler i vores visumlovgivning.
Kenyanerne fik nemlig aldrig lov til at komme ind i Danmark. Nafsi-gruppens visumansøgning blev afvist, da medlemmerne ikke kunne bevise, at de havde penge nok på deres konto til opholdet. Det absurde ved denne afvisning er, at Nafsi-gruppens besøg var finansieret af danske skattekroner fra Udenrigsministeriets Globuspulje. (Siden har udlændinge- og integrationsministeren i et fortroligt udvalgssvar ændret den forklaring, red.)
Regeringen står i vejen for unges relationer
Særligt pinligt bliver det, når Udenrigsministeriet sideløbende med Udlændingestyrelsens afvisning til Nafsi-gruppen lancerer en ny Afrika-strategi, der bl.a. har til formål ligeberettiget og respektfuld dialog med de afrikanske lande og at bygge bro på tværs af generationer og kontinenter. Eller som udenrigsminister Lars Løkke selv udtrykker det: At Danmark skal ”mere i øjenhøjde” med landene i Afrika og særligt de unge afrikanere.
Vi vil som land gerne bryste os af vores åbenhed, tolerance og rummelighed. Vi vil så gerne fremstå som et land med globalt udsyn, der med glæde inviterer på besøg i vores lille skattekammer. Det er vel netop en af hensigterne med regeringens nye Afrika-strategi?
Men til forskel fra klippehulen i eventyret om Ali Baba, så lukker lille Danmark sig sjældnere og sjældnere op og deler ud af vores kulturelle rigdomme. Vores stramme udlændingepolitik bærer langt hen ad vejen en del af skylden for denne negative tendens.
Det er særdeles uheldigt at afvise en gruppe frivillige, unge afrikanere på samme tidspunkt, som regeringen lancerer sin Afrika-strategi. Ingen kan vel være uenige om, at en gruppe som Nafsi-kenyanerne om nogen må udgøre en kernemålgruppe i Afrika-strategien? For mig at se bør regeringen vise sine vælgere, at man ikke kun har de rigtige holdninger og strategier på et teoretisk plan, men at man også efterlever dem i praksis.
Ingen kan vel være uenige om, at en gruppe som Nafsi-kenyanerne om nogen må udgøre en kernemålgruppe i Afrika-strategien
Nafsi-sagen demonstrerer med al tydelighed selvmodsigelsen mellem regeringens ord og handling. Vores stramme udlændingepolitik spænder ben for vores internationale samarbejde og udveksling mennesker imellem. Med en afvisning af Nafsi-gruppens visumansøgning sætter vi to streger under vores stramme udlændingepolitik, og som land forhindrer vi os selv i at opbygge nye relationer mellem unge, og bygge bro på tværs af generationer og kontinenter, som netop er et af Afrika-strategiens formål.
Vi må bestræbe os på, som land i en global verden, at blive en aktør, der åbner op for de samarbejdsmuligheder, der ligger uden for landets grænser. Internationalt samarbejde blomstrer ikke fra teoretiske holdninger og fine strategier, men tværtimod i autentiske møder mellem mennesker. Det skal regeringen skabe mulighederne for i praksis, ikke kun hylde ideen med tomme løfter.
Danmark, Danmark luk dig op!
Hvor er sjælen i den danske gæstfrihed?
Regeringen afviser unge ildsjæle fra Kenya, samtidig med den hylder ideen om ligeværd med unge afrikanere. Det afslører med pinlig tydelighed, at regeringen stadig abonnerer på det forældede billede af ”rig, hvid mand” over for ”fattig, sort mand”.
af Mathilde D. Rasmussen
I august 2024 var det meningen at syv unge kenyanere skulle have været på en ni ugers lang Danmarksturné, hvor de skulle have optrådt med dans og workshops om klimaforandringerne i Kenya.
Gæsterne skulle rejse gennem organisationen Nafsi Africa, der fire gange har været på besøg i Danmark i et samarbejde med Spor Media. Ordet ’nafsi’ betyder ’sjæl’ på swahili, og organisationen af samme navn tager hånd om underprivilegerede unge fra Kenyas slum.
Som elev på Svendborg Gymnasium havde jeg glædet mig til, at de inspirerende unge skulle lægge vejen forbi mit gymnasium. Men sådan gik det ikke.
Besøget blev aflyst, fordi Udlændingestyrelsen på grund af en mildest talt irrationel frygt for ’afhoppere’ ikke ville give kenyanerne visum. Styrelsens argumenter er baseret på kravet om ”tilstrækkelige subsistensmidler” til besøget i Danmark. Selvom Nafsi-gruppens ophold i Danmark var fuldt betalt af Spor Media, som har fået pengene fra Globus-puljen under Udenrigsministeriet.
Afslagene til de unge kenyanere viser, at der ikke er meget sjæl tilbage i den danske gæstfrihed. I hvert fald ikke fra myndighedernes side.
Her abonnerer de tilsyneladende stadig på det gamle menneskesyn om, at rige og hvide mennesker er mere værd end fattige, sorte mennesker. Selvom netop ideen om at møde særligt unge afrikanere ”i øjenhøjde” og skabe ”ligeværdige” partnerskaber er nøgleord i udenrigsministerens nye Afrika-strategi.
Med afslagene til Nafsi-gruppen bliver det svært at Lars Løkkes ord seriøst. Både de kenyanske gæster og mine klassekammerater og jeg selv er derved gået glip af en stor mulighed for at få et større udsyn og en anden form for dannelse, end vi ellers får.
Møde med kenyanere var fantastisk mulighed for at lære
Nafsi-sagen er et tydeligt eksempel på, at de unge kenyanere ikke betragtes som ligeværdige med os. Derimod opfattes de som en trussel, ikke vurderet ud fra deres menneskelige værdier, men fra et økonomisk synspunkt.
Det må være enormt ubehageligt for de unge mennesker at få afslag på den begrundelse og give dem en følelse af, at de er mindre værd og ligefrem ”til fare” for det land, som de havde set frem til at besøge, fordi de ikke har penge nok. Den danske regering har – på en ligefrem diskriminerende måde – splintret de unge kenyaneres nyfundne selvtillid, som Nafsi Africa hver dag arbejder for at opbygge.
Så kan man spørge sig selv, om afslaget skyldes en latterlig miskommunikation mellem to ministerier? Eller om Afrika-strategien i virkeligheden bare er et spil for galleriet?
Myndighederne abonnerer tilsyneladende stadig på det gamle menneskesyn om, at rige og hvide mennesker er mere værd end fattige, sorte mennesker
Regeringen går også forrest med et virkeligt dårligt eksempel på sit menneskesyn over for os unge, der stod klar til at modtage kenyanerne med åbne arme. I vores generation kan vi nemlig godt se værdien af mangfoldighed og samarbejde.
Her på Svendborg Gymnasium havde Globale Gymnasier allerede forberedt sig på kenyanernes besøg. Det er en gruppe, som er dannet for at udvide danske unges globale udsyn og danne venskaber på tværs af kulturer. Jeg har selv overvejet at deltage for at udvide min egen horisont og styrke min kulturelle dannelse.
Mødet med kenyanerne kunne være en god smagsprøve på, hvordan den slags sker i praksis, og det havde jeg glædet mig til. Det er utroligt ærgerligt, at vi fik frarøvet denne fantastiske mulighed for at møde andre unge mennesker, med en hverdag så forskellig fra vores egen.
Og det er ekstra ærgerligt, at vi gik glip af den chance udelukkende på grund af en regering med et forældet menneskesyn.
Jeg sidder også tilbage med en dårlig smag i munden, fordi det rammer min retfærdighedsfølelse at været vidne til, at de unge kenyanere blev frataget en oplevelse for livet. Godt nok fik vi frataget en læringsmulighed, men kenyanernes tab er så meget større. Vi er så privilegerede, at vi kan rejse hvorhen i verden, vi har lyst til, men for dem er det måske deres eneste mulighed for at besøge et vestligt land.
Så kære regering hvor er sjælen henne i den danske gæstfrihed? Det vil klæde jer at kigge ud over regler og frygt, og for én gangs skyld sætte de menneskelige værdier højest.
Debatindlæg er udelukkende udtryk for skribenternes holdninger.
På Globalnyt er alle velkomne i vores debatsektion. Er debatindlægget klar, eller har du et udkast eller blot en idé, så send os meget gerne en mail til [email protected].