Af Thomas Jazrawi. U-landsnyt.dk
Afrikanske miljøorganisationer har sendt åbent protestbrev til danske ambassader om udviklingsministeren. Enhedslisten mener, at han modarbejder aftale om miljøpulje.
Neokolonialisme. Det er ordet, som flere afrikanske organisationer bruger til at beskrive Christian Friis Bach’s planer med Afrika. I et interview i Politiken siger udviklingsministeren, at Afrika kan blive “hele verdens kornkammer”.
Til det formål ønsker han et opgør med store dele af den afrikanske kultur. Han afviser i den forbindelse, at “de traditionelle kulturer har en værdi i sig selv”.
Ministeren nævner i interviewet, at han vil bruge dansk udviklingsbistand til at fremme bl. a. privat ejendomsret, storlandbrug og udenlandske investeringer. Desuden vil han arbejde for, at befolkningen på landet i stigende grad flytter til byerne.
Han mener, at bøndernes individuelle ejerskab af jorden vil gøre landbruget mere produktivt, og samtidigt give dem mulighed for at sælge jorden, så de kan flytte til byerne.
“Vi kommer til at se meget hurtige og meget barske strukturændringer, som store dele af kontinentet ikke er forberedt på”, udtaler han i artiklen.
Protestbrev til danske ambassader
Der er imidlertid flere afrikanske organisationer, der absolut ikke er klar til at tilpasse sig den vision. Adskillelige civilsamfundsorganisationer fra Afrika har reageret ved at sende et åbent protestbrev til samtlige 13 danske ambassader i Afrika.
Under titlen “Afrika har suverænitet og vil ikke acceptere at blive genkolonialiseret”, kritiserer organisationerne voldsomt Friis Bach’s udtalelser. Brevet er underskrevet af en lang række afrikanske organisationer, og de kalder ministerens tanker for “respektløse” og “provokerende”.
“Selvom han desværre muligvis har magten til at påvirke statsapparatet i nogle afrikanske lande, har han absolut ingen ret til at gøre det”, skriver organisationerne i brevet.
Udviklingsbistandens langsigtede mål burde være at hjælpe de fattigste afrikanere, men organisationerne mener, at planerne vil have den modsatte effekt.
“De mennesker, som han påstår politikken vil gavne mest, vil helt sikkert blive de største ofre” skriver de til de danske repræsentanter i Afrika.
Miljøskadelige planer
Organisationerne, der har underskrevet protestbrevet, arbejder primært med klima og miljø, og der er en del organisationer fra det internationale miljønetværk Friends of the Earth.
“Kunne I forestille jer de negative konsekvenser for kloden, hvis Afrika følger jeres forfejlede udviklingsmodel”, siger Anabela Lemos fra Friends of the Earth Africa til U-landsnyt.dk.
De mener, at Afrika har en bedre og mere bæredygtig vej til at indfri verdens stigende behov for føde.
“Afrikas behov for landbrugsprodukter og mad er blevet indfriet gennem årene ved bæredygtige og multi-dimensionelle tilgange, der holder eksternaliteter som gødning, pesticider og ukrudtsmidler nede på et minimum”, hedder det i brevet.
I brevet er en række spørgsmål til de danske ambassadører:
“Er det retfærdigt, at det afrikanske kontinent skal holdes ansvarligt “i dag” for de dårlige beslutninger rige lande som jeres foretog “i går”, og som har ført til overudnyttelse af naturen, dyr og mennesker ved at introducere en usund og ødelæggende kost såvel som et overdrevent energiforbrug”, lyder et af spørgsmålene.
Enhedslisten: Modarbejder vores miljøpulje
Mens udtalelserne har bragt mange sind i kog i Afrika, har der endnu ikke været meget debat om tankerne i Danmark.
Enhedslistens udviklingspolitiske ordfører, Christian Juhl, mener imidlertid ikke, at det er en acceptabel linje udviklingsministeren lægger for dansk udviklingspolitik. Han er enig i de afrikanske organisationers kritik.
“De afrikanske repræsentanter spørger Friis Bach, “Hvem tror du, du er?”. Jeg er enig med dem”, siger han til U-landsnyt.dk.
Christian Juhl mener, at planerne vil modarbejde tiltag, som Enhedslisten er blevet enige med regeringen om på den hjemlige front.
“Under forhandlingerne om finansloven for 2013 aftalte Enhedslisten netop med udviklingsministeren, at der blev afsat en særlig pulje på 40 mio. kr. til projekter, der bl.a. kan fremme økologisk landbrug, bæredygtighed og lokalt funderede produktionsformer. Denne aftale modarbejder han direkte med den nye storbrugslinje”, siger han.
Dermed er han på linje med de afrikanske miljøorganisationer, når de mener, at politikken vil være ødelæggende for miljøet.
“Stordriften har i mange lande betydet at landbruget er gået ud over natur og bæredygtighed”, siger han, og tilføjer:
“De fejl bør vi hjælpe afrikanerne til at undgå gennem økologisk jordbrug”.
“Respektér vores fødevaresuverænitet”
De afrikanske organisationer opstiller en række principper, som de mener udviklingssamarbejde bør hvile på. Heriblandt er principper som respekt, åbenhed og inklusion.
Desuden mener organisationerne, at samarbejdet bør respektere afrikanernes fødevaresuverænitet.
Fødevaresuverænitet er et begreb, der blev introduceret i 1996 af La Via Campesina, en organisation for småbønder. Begrebet er delvist udformet på baggrund af mangler i FN’s arbejde med fødevaresikkerhed, der handler om, at alle skal have adgang til tilstrækkelig føde.
Fødevaresuverænitet handler i stedet om befolkningers ret til selv at organisere fødevareproduktion frem for, at den styres af storindustri og markeder.
Organisationerne skriver, at fødevaresuverænitet er en “fundamental rettighed”, der tillader folkeslag at bibeholde deres kulturelle og afgrødemæssige diversitet.
I alt syv principper bør ifølge brevet være grundlag for udviklingssamarbejdet mellem Danmark og Afrika.
“Vi opfatter ethvert udviklingsprojekt, der ignorerer eller tilsidesætter disse principper som et, der ikke er i Afrikas eller afrikanernes interesse”, lyder det afsluttende i brevet.
Læs det åbne protestbrev her: http://ja4change.wordpress.com/ (den oprindelige artikel med interviewet af udviklingsministeren er også gengivet her)