Amnesty International Danmark indfører 4-dages arbejdsuge. Næsten

Vibe Klarup  har været generalsekretær i Amnesty International Danmark siden december 2021.


Foto: Amnesty International
Morten Scriver Andersen

18. juni 2022

Fri tre ud af fire fredage om måneden, faste dage på kontoret, kortere og mere strukturerede møder. Det er udfaldet for de 50 medarbejdere på Amnesty Internationals danske kontor efter en længere testperiode.

De fælles tiltag er ifølge generalsekretær i Amnesty Internationals danske afdeling, Vibe Klarup, indført, fordi man i Amnesty kæmper med hårde mentale vilkår. Medarbejderne skal håndtere alvorlige emner som tortur, dødsstraf, seksuel vold og krig og har brug for mere restitution.

Med en ekstra fridag om ugen – med undtagelse af én fredag om måneden, hvor alle medarbejderne skal møde ind – håber man at skabe bedre trivsel.

“Vi har brug for at gøre noget radikalt for at skabe et bedre arbejdsmiljø i Amnesty, men også på hele NGO-sektorens vegne. Simpelthen for at prøve, om vi ikke kan gøre op med de gentagne målinger, der viser, at vi skaber organisationer, som er fuld af medarbejdere, som brænder for en sag og deres arbejde, men som jo også er i en akut risiko for at brænde ud,” siger Vibe Klarup.

Kan medarbejderne risikere at miste deres fire-dages arbejdsuge igen?

“Vi har lavet en aftale medarbejdere og ledelse imellem, om at vi skal kunne se, at det her har en positiv indvirkning på vores trivsel, på medarbejdernes humør og at produktiviteten ikke falder. 

Antallet af stresssygemeldinger og medarbejdernes trivsel måler Amnesty International allerede. Men for en organisation, der ikke sælger produkter eller ydelser er udviklingen i produktiviteten en mere vanskelig størrelse at få begreb om, erkender Vibe Klarup.

“Indtil videre kan vi se, at vi har de samme mål, som vi hele tiden har haft. Vi når de ting, vi skal. Men det kræver bare rigtig meget af måden, vi tilrettelægger arbejdet på for at holde det produktionsniveau,” forklarer hun.

“Og så er det et spørgsmål om hele tiden at spørge lederne. Er det deres oplevelse, at vi når vores ting, eller er der noget, der halter? Vi spørger selvfølgelig også vores medarbejdere, om de oplever at være effektive, men her holder jeg måske i særlig grad øje med hvad lederne oplever.”

Produktivitet er ikke bare arbejdstimer

Hos Amnesty International har man forsøgt at bibeholde produktiviteten trods den sænkede arbejdstid ved at dele af formiddagene mandag til torsdag er afsat til fordybelse og stilletid. Møderne afholdes om eftermiddagen og skal være korte og strukturerede. Der er indført ”synkrontid”, så medarbejderne er fysisk til stede på kontoret fra 9-15, mens man onsdag har mulighed for fælles hjemmearbejdsdag. De resterende arbejdstimer kan medarbejderne frit lægge før ni – eller efter klokken 15.

Pernille Garde Abildgaard, direktør i Take Back Time, hjælper hver måned en-to virksomheder med at overgå til fire dages arbejdsuger heriblandt Amnesty. Hun har erfaringer fra ind- og udland med at produktiviteten stiger, når man begynder at arbejde anderledes.

”Det er i de færreste job, at det giver mening alene at måle produktivitet på antallet af arbejdstimer. Samtidig ser vi et arbejdsmarked, hvor den mentale belastning hver eneste dag resulterer i tusindvis af sygemeldinger og haltende livskvalitet,” siger Pernille Garde Abildgaard i en pressemeddelelse.

”Vores hjerne har brug for pauser for at kunne yde optimalt og derfor er modellerne for fire-dages arbejdsuge virkeligt geniale og måske også den gyldne nøgle, der både sikrer høj produktivitet, høj arbejdsglæde og bedre folkesundhed,” fortsætter hun.

Kræver en stor indsats

Det er endnu ikke mange virksomheder i Danmark, der har taget modellen med en fire dages arbejdsuge til sig. Ifølge Amnesty International er der tale om omkring 50 virksomheder af meget forskellig karakter, herunder et IT-bureau, en møbelproducent, et revisionsfirma, en kommune og en El-installatør.

”Det kræver en stor indsats fra både ledelse og medarbejdere at holde fast i en ny måde at organisere vores arbejde på, så det faktisk bliver muligt at holde fri om fredagen. Det kræver, at vi arbejder effektivt og målrettet de andre dage, og at vi holder fast i nye værktøjer som fælles fordybelsestid, kortere og effektive møder og synkron arbejdstid,” siger Vibe Klarup.

En ny spørgeundersøgelse, udarbejdet af analysefirmaet Epinion for fagforbundet Djøf viser, at der også i Danmark er stor interesse for modellen.

To ud af tre medarbejdere (64 procent) og lige så mange ledere (65 procent) svarer ja, når de bliver spurgt, om de kan se sig selv eller deres ansatte arbejde fire dage om ugen.