Amnesty: Muslimer i CAR tvinges til at opgive deres religion

car_ecdg
Den blodige konflikt sendte hundredtusinder på flugt fra deres hjem i CAR og videre til flygtningelejre.
Foto: ECDG (arkivfoto)
Forfatter billede

Den Centralafrikanske Republik

CAR har været præget af lovløshed, siden en alliance bestående af overvejende muslimske militser, kaldet Seleka, væltede præsident Francois Bozize i marts 2013.

Efterfølgende blev et stort antal civile dræbt.

Overvejende kristne militsgrupper indledte hævnangreb mod muslimer.

Ifølge konservative skøn er mindst 3.000 mennesker døde under de voldelige uroligheder.

Omkring 830.000 mennesker er flygtet fra deres hjem.

2,7 millioner mennesker i CAR er afhængige af humanitær hjælp, siger FN.

Militser i Den Centralafrikanske Republik (CAR) har udnyttet det politiske tomrum i landet til at indlede en etnisk udrensning mod muslimer i et forsøg på at tvinge dem ud af landet.

Det skriver Amnesty International i en ny rapport med titlen “Erased identity: Muslims in ethnically cleansed areas of the Central African Republic”.

Over 30.000 muslimer lever i syv enklaver i landet, hvor de er beskyttet af FN-styrker. Men for de muslimer, der bor uden for enklaverne, er livet meget vanskeligt, siger Joanne Mariner, seniorrådgiver ved Amnesty International, til tv-stationen al-Jazeera.

”De har ikke lov til at udtrykke sig som muslimer. Hvis de er uden for enklaverne, kan de ikke bede eller klæde sig på en måde, der identificerer dem som muslimer,” siger Mariner.

”Deres overlevelse afhænger af en daglig rutine af forhandlinger med anti-balaka krigere,” tilføjer hun med henvisning til den væbnede milits, der sidste år sendte titusinder af muslimer på flugt, og som stadig har betydelig indflydelse i CAR.

Tvinges til at konvertere

Muslimerne tvinges i mange tilfælde til at opgive deres tro og konvertere til kristendommen, skriver Amnesty ifølge avisen The Mail and Guardian.

En 23-årig tidligere muslim fortæller i Amnesty-rapporten:

”Vi havde ikke andet valg end at slutte os til den katolske kirke. Anti-balaka truede med at dræbe os, hvis vi ikke gjorde det.”

Anti-balaka bevægelsen har endvidere forhindret de omkring 400 moskéer, der blev ødelagt under den to år lange konflikt, i at blive genopbygget.

I april rapporterede en amerikansk udsending, at næsten alle CAR’s 436 moskéer er ødelagt under konflikten i landet. Den amerikanske FN-ambassadør, Samantha Power, betegnede ødelæggelsen som ”vanvittigt og skræmmende”, skriver al-Jazeera.

Ifølge Amnesty er ingen af moskéerne uden for Bangui og byen Carnot blevet repareret.

Amnestys rapport kommer få dage efter, at International Rescue Committee udtalte, at CAR “har brug for en ny begyndelse, hvis den ikke skal blive skoleeksemplet på en fejlslagen stat”.

Find rapporten fra Amnesty her.