Angola giver budgetstøtte til Kap Verde

Laurits Holdt

Med sine store indtægter fra olien, der pumpes op fra havbunden ud for landets kyst, er Angola blevet en økonomisk stormagt i Afrika. Nogle af pengene bruges til udviklingsbistand andre steder i verdensdelen.

Olien under havbunden ud for Angolas kyst har sikret landet store indtægter. (Foto: Tom Jervis/Flickr! (CC BY 2.0))

De to portugisisk-talende lande Angola og Kap Verde har indgået en partnerskabsaftale, der bl.a. betyder at Angola giver Kap Verde godt 70 millioner kroner i budgetstøtte og i støtte til en række infrastruktur-projekter. Det skriver Africa Review tirsdag.

De to lande har haft tætte forbindelser siden 1975, hvor de blev uafhængige af det portugisiske kolonimagt. De samarbejder bl.a. omkring turisme, transport og uddannelse.

For nylig indgik de to landes nationale luftfartsselskaber, kapverdiske TACV og angolanske TAAG, en samarbejdsaftale om flyruter i Vestafrika.

Kap Verde og Angola er på mange måder hinandens diamentrale modsætninger.

Østaten Kap Verde ud for Vestafrikas kyst er et af Afrikas mindste lande med blot en lille halv million indbyggere. Det har ganske få naturressourcer men er til gengæld et af kontinentets mest politisk stabile lande.

Angola er mange gange større – med en befolkning på 18,5 millioner. Det er rigt på naturressourcer og er en af Afrikas største olieproducenter. Landet var nedsunket i borgerkrig fra 1975 til 2002 med enkelte afbrydelser. Det har været styret af den nuværende præsident, José Eduado dos Santos siden 1979.

Kap Verde er for tiden i færd med at privatisere bl.a sine havne, lufthavne og det nationale elektricitetsselskab. Det gør landet interessant for udenlandske investeringer.