Anti-korrruption, grøn vækst og sundhed vil præge bistanden til Kenya

Forfatter billede

Det fremgår af en pressemeddelelse fra udenrigsministeriet fredag.

"Mit besøg i denne uge i Kenya har styrket min tro på, at vi fokuserer på de rette ting, når vi over de næste fem år investerer disse penge i grøn vækst, god regeringsførelse, jobskabelse i den private sektor, stabilisering og sundhed”, siger Kristian Jensen.

“Kenya er nået langt og har et stort potentiale, men står også med store udfordringer. Og Danmark kan hjælpe med de strategiske valg, landet står overfor", lægger han til.

Mere om landepolitikpapir og landeprogram på www.kenya.um.dk

Kristian Jensen beså “klassisk bistand”, da han besøgte en primær sundhedsklinik nær Mombasa, der arbejder med at nedbringe Kenyas alt for høje mødredødelighed og forbedre kvinders reproduktive sundhed og seksuelle rettigheder (retten til at råde over egen krop, red.).

Havnen i Mombasa og piratbekæmpelse

Ministeren så også nye fokusområder i havnen i Mombasa, hvor et dansk-støttet projekt hjælper med at fjerne hindringer og ventetid for erhvervslivet i havnen, samt skaffe bedre infrastruktur.

Den store havn ved Det indiske Ocean er regionalt indskibnings- og udskibningscenter for en stribe lande.

“Mombasa er et knudepunkt. Ventetiden for at håndtere containere generelt i havnen er halveret fra 11 til ca. fem dage”, sagde Kristian Jensen og lagde til:

“Både effektivitet og infrastruktur skal forbedres. Det gavner den kenyanske økonomi – men også den danske, for dansk søfart har store interesser i Østafrika”.

“Samtidig støtter Danmark over den regionale ramme for fred og stabilisering for Afrikas Horn den kenyanske flåde med at patruljere kysten bedre”.
 
"Vi skal sikre farvandet ud for Afrikas horn for pirater. Og gøre handelsbetingelserne i Østafrika meget bedre”, siger udenrigsministeren.

Grøn vækst

“Danmark skal også øge fokus i investeringer i grøn vækst, for her har Kenya brug for de danske løsninger og den danske know-how. Og så styrker vi kampen for ligestilling og mod korruption”, siger Kristian Jensen.

“Det er afgørende for kenyanerne, at der sker fremskridt her. Det var spændende at møde dansk-støttede NGOer, der hver dag kæmper for, at forfatningens fine idealer bliver omsat til mere virkelighed", anfører han.
 
Kristian Jensen besøgte Kenya den 15. – 19. december. Under besøget lancerede han det nye landeprogram og delprogrammerne for god regeringsførelse og grøn vækst.

Tre tematiske bistandsprogrammer

Landeprogrammet lægger vægt på fattigdomsbekæmpelse, demokrati og menneskerettigheder, kvinders rettigheder og fremme af grøn vækst og beskæftigelse.

Det består af tre tematiske programmer – god regeringsførelse, grøn vækst og beskæftigelse samt sundhed.

De støtter alle op om den nye decentraliserede regeringsstruktur med 47 lokalregeringer.

Program for god regeringsførelse

Dette program har et budget på 225 mio. kr. til syv partnere omfattende Finansministeriet, Verdensbanken og fem kenyanske NGOer til støtte for forfatningsreformen.

Finansministeriet er en central partner i støtten til rigsrevisionen, skatteopkrævning, elektronisk forvaltning, bedre regnskabsaflæggelse og andre anti-korruptionstiltag.

Størstedelen af budgettet går til NGoer, der arbejder med valgbistand, demokrati- og menneskerettigheder, ligestilling, retsvæsen samt konfliktforebyggelse og antiradikalisering.

Program for grøn vækst og beskæftigelse

Programmet har et budget på 500 mio. kr. til ni partnere omfattende Miljøministeriet, Miljøstyrelsen, Erhvervsorganisationer og trustfonde til støtte for overgang til grøn vækst.

Der lægges stor vægt på konkrete resultater i samarbejde med myndigheder og erhvervsorganisationer f.eks. ved at skabe incitament gennem støtte til firmaers energi-revision som baggrund for private investeringer.

Også vægt på direkte fattigdomsorienterede indsatser såsom støtte til vand i de tørre og marginaliserede områder samt støtte til landbrugsværdikæder med fokus på beskæftigelse for unge og kvinder.

Program for sundhed

Programmet har et budget på 245,5 mio. kr. til fire partnere omfattende Sundhedsministeriet, Finansministeriet på vegne af Kenyas 47 lokalregeringer, FNs Befolkningsfond (UNFPA) og en organisation, der hjælper voldsramte kvinder. 

Ved at arbejde direkte med lokalregeringerne støtter programmet den demokratiske reform med decentralisering og styrker den lokale kapacitet til at løfte det nye ansvar for sundhedsydelser.

Dertil ydes en målrettet indsats vedr. seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder bl.a. for at nedbringe den meget høje mødredødelighed i Kenyas fattige og marginaliserede områder, hedder det.