Australien høster massiv kritik for klimaudspil

prime_minister_tony_abbott
Tony Abott
Foto: Wikimedia Commons
Thomas Jazrawi

Den australske premierminister Tony Abott er ikke just kendt for at være klimaforkæmper.

Dette image er ikke blevet forbedret af Australiens klimaudspil, der blev offentliggjort tirsdag. Udspillet er et bidrag til den klimaaftale, som skal vedtages ved klimatopmødet COP 21 i Paris ved slutningen af året.

Landet ”down under” er verdens største klimasynder, hvis man måler CO2-udledninger pr. indbygger, og samtidigt er det et af verdens mest velstående lande. Men bidraget fra stillehavsnationen kommer meget sent.

I Lima aftalte man, at de lande, der er redde til det, bør offentliggøre klimabidragene senest 31. marts, men det gjorde kun enkelte lande, heriblandt Schweiz, Norge, EU, USA, Mexico og sågar det lille afrikanske land Gabon (Gabons udspil lå på FN’s hjemmeside dagen efter deadline).

”Australien ventede til det sidste minut med offentliggørelsen, og er nu blandt de værste blandt de udviklede lande sammen med lande som Canada”, udtaler Cam Walker fra Friends of the Earth Australia.

”Det mål, der er lagt frem, er langt ringere end initiativerne fra USA, Kina og Storbritannien og ikke engang tæt på at reducere risikoen for katastrofal global opvarmning”, fortsætter han.

26% reduktion i 2030

I udspillet lover Australien at reducere udledninger af de klimaskadelige gasser med 26% i 2030. Det gælder fra niveauet i 2005, selvom FN’s normale basisår er 1990.

I 2005 var niveauet af udledninger langt højere, og derfor ser procenttallet højere ud, når der opgøres i forhold til det. Den samme metode bruger USA, mens Japan anvender året 2013, der er det år, hvor udledningerne har været højest grundet et stop for atomkraft.

”Australien vil fortsætte med at levere et stærkt og ansvarligt bidrag til de globale bestræbelser på at bekæmpe klimaforandringer, men vi vil gøre dette uden at ofre arbejdspladser eller velstand”, sagde Abott ved offentliggørelsen, ifølge klimasitet RTCC.

Den konservative premierminister har tidligere udtalt, at ”kul er godt for menneskeheden”.

Marshalløerne: Endnu et slag til Australiens internationale ry

En anden, men noget mindre Stillehavsnation kritiserer ligeledes ambitionerne i klimaudspillet.

”Australiens svage mål er et nyt alvorligt slag mod dets internationale ry”, siger Marshalløernes udenrigsminister Tony de Brum, ifølge RTCC.

”Det er meget vanskeligt at forstå, hvordan et solbeskinnet Australien har behov for 5 år mere end USA til at opnå en reduktion på 26 til 28%”, fortsætter han.

Han nævner ligeledes, at udmeldingen “sender kuldegysninger gennem Stillehavet”, hvor lavtliggende øer risikerer at blive permanent oversvømmet.

“Hvis resten af verden fulgte Australiens eksempel, ville Great Barrier Reef forsvinde. Det samme ville mit land”, skrev han på Twitter i går. 

Den australske klimatænketank The Climate Institute mener, at udspillet er langt fra det nødvendige for at holde temperaturstigningen under 2 grader i dette århundrede, som målsætningen i de internationale forhandlinger lyder.

En meningsmåling fra The Climate Institute har ellers vist, at et stort flertal af australierne ønsker en mere ambitiøs klimaindsats af regeringen.

Læs pressemeddelelse fra Friends of the Earth Australia her: http://www.foe.org.au/articles/2015-08-11/government-post-2020-climate-target-puts-australians-risk

Læs meningsmåling om befolkningens holdning her: http://www.climateinstitute.org.au/climate-of-the-nation-2015.html