Ban Ki-moon maner til dialog i Sydsudan

Forfatter billede

Efter kup-forsøget mod præsident Salva Kiir og de efterfølgende to dages blodige kampe i Afrikas yngste land, taler FN om ‘potentiale’ til borgerkrig – og maner til dialog. 20.000 rædselsslagne civile har søgt beskyttelse hos UNMISS-missionen i landet.

Uroligheder efter søndagens mislykkede kupforsøg mod Sydsudans skrøbelige regering og præsident Salva Kiir har resulteret i 400-500 dræbte.

Det siger FN-diplomater fra hovedstaden Juba.

Størstedelen af de dræbte er angiveligt uniformerede dræbt i kampe mellem forskellige etniske grupper og politiske fraktioner i Sudan People’s Liberation Army (SPLA).

Politisk lederskab

FN’s general-sekretær, Ban Ki-moon, har tilbudt præsident Salva Kiir FN’s hjælp til at sikre fredelig dialog mellem de stridende partere.

Ifølge en talsmand appellerede Ban Ki-moon desuden til, at præsidenten viste politisk lederskab, garanterede civiles sikkerhed og sikrede, at soldaterne viser disciplin og udviser maksimal tilbageholdenhed i bruges af magt, herunder at de overholder international folkeret.

Udgangsforbud

Efter skyderier omkring regeringsbygningerne i Juma har præsident Salva Kiir nu indført udgangsforbud fra solnedgang til solopgang.

Ifølge regeringskilder som BBC har talt med, er 10 tidligere politiske personligheder, heriblandt den tidligere finansminister, den tidligere justitsminister og den tidligere indenrigsminister blevet arresteret.

Den tidligere vice-præsident Riek Machar, der beskyldes for at stå bag kupforsøget, har angiveligt søgt tilflugt.

Etnisk konflikt

Informationer om urolighederne har været sparsomme, men på et møde i FN’s Sikkerhedsråd i går blev der ifølge BBC informeret om ‘clashes largely along ethnic lines’.

Med henvisning til en udtalelse fra den franske FN ambassadør Gerard Arud, der i øjeblikket fungerer som sikkerhedsrådets præsident, skriver tv-stationen om ‘potentiale for borgerkrig’ i Sydsudan.

Flygtende civile

FN er til stede i Sydsudan i form af den fredsbevarende UNMISS-mission.

Ifølge FN har op imod 20.000 flygtende civile søgt tilflugt bag portene til to FN-områder i Juba, hvor de bliver modtaget med basal nødhjælp.

FN’s assisterende generalsekretær for humanitære affærer, Kyung Wha Khan besøgte Sydsudan i begyndelsen af december og advarede dengang om, at befolkningen lider under sporadiske voldshandlinger, mangel på basale fødevarer og helt aktuelt under oversvømmelser.

“As the world’s youngest country, South Sudan is struggling to provide security and meet the basic needs of its people,” sagde hun.

Khan tilføjede, at 4,5 millioner mennesker har behov for humanitær assistance, mens halvanden million sydsudaneseres fødevaresikkerhed er i alvorlig fare.

FAKTA

Sydsudan opnåede uafhængighed fra Sudan i 2011 og har siden været regeret af en skrøbeligt funderet regering.

Uafhængigheden blev set som Sydsudans chance for at afslutte års konflikt med Sudan, men det olierige land er tynget af etniske og politiske skillelinjer og uenigheder.

Den formodede kupmager Riek Machar tilhører Sydsudans andenstørste etniske gruppe Nuerne.

Han har været en central politisk figur i Sudan og Sydsudan i tre årtier og leder en udbryderfraction af det regerende parti SPLM (Sudan People’s Liberation Movement).

Efter fredsaftalen i 2005 blev Machar vice-præsident i overgangsregeringen.

Han beholdt posten efter landets uafhængighed i 2011, indtil han blev afskediget i juli 2013.