Behov for nødhjælp efter katastrofal sommer i Bangladesh

gettyimages-1228095787
Fordrevne i Bangladesh som følge af orkanen Amphan
Foto: Kazi Salahuddin Razu/NurPhoto via Getty Images
Thomas Jazrawi

7. oktober 2020

En ulykke kommer sjældent alene. Det kan de skrive under på i Indien og Bangladesh.

I maj ramte den voldsomme orkan Amphan den Bengalske Bugt. Samtidig har monsunregnen skabt massive oversvømmelser, og landene kæmper sammen med resten af verden mod coronakrisen.

”Vores undersøgelser viser, at sårbare, i fattige landdistrikter, som er afhængige af landbrug, og migrantarbejdere, der forlader disse områder for at finde bedre levevilkår,” lyder det i en ny rapport fra Refugees International.

Udsatte personer i begge lande har stort behov for støtte, understreger den internationale flygtningeorganisation, men fattige Bangladesh trænger særligt til international nødhjælp.

Store ødelæggelser
Orkanen Amphan hærgede tidligt onsdag morgen den 20. maj området ved Den Bengalske Bugt. Vejrfænomenet er i Indien blevet kaldt den dyreste katastrofe, som nogensinde har ramt det store kystområde ud til Det Indiske Ocean.

Næsten 60 millioner mennesker i Indien mærkede konsekvenserne af orkanen, som ramte med vindstyrke på op til 210 km/t. 95 mennesker mistede livet, hundredetusinder måtte evakueres, og 2,9 millioner hjem blev ødelagt ifølge Refugees Internationals opgørelse. Derudover skyllede Amphan 1,7 millioner hektar landbrugsjord bort og dræbte 2,1 millioner dyr.

Og det var blot i Indien. Da orkanen susede ind over de lavtliggende landområder i Bangladesh var den svækket, men ødelagde alligevel 55.600 hjem og gjorde over 100.000 mennesker til flygtninge.

Midt i juli, halvanden måned senere, levede 6.000 mennesker stadig i midlertidige lejre, mens 50.000 stadig manglede tilstrækkelig adgang til vand, ordentlige boligforhold og andre basale fornødenheder, ifølge Refugees International.

Skadesomkostningerne i Indien blev vurderet til 13,2 milliarder dollars. I Bangladesh var beløbet 130 millioner dollars, men her har man langt vanskeligere ved at dække behovene.

Massive oversvømmelser
Det fattige land blev nemlig senere ramt af massive oversvømmelser fra årets monsunregn. Ikke siden 1988 har der været så langvarige oversvømmelser i en nation, som ellers ofte oplever, at vand skyller over kysterne.

På et tidspunkt, hvor både coronapandemien og efterdønningerne af Amphan stadig spøgte, var omkring en tredjedel af landet oversvømmet, fremgår det af rapporten. Det betød, at 890.000 bangladeshere blev fordrevet, og omkring en million hjem oversvømmet.

I forvejen kæmper Bangladesh en hård kamp mod coronapandemien.

275.000 er smittet, og der har været 3.600 ofre for Covid-19. Landets høje befolkningstæthed og begrænsede sundhedssektor skaber udfordringer. Coronatests er dyre, og tilliden til sundhedssystemet er lav.

Selvom skaderne fra Amphan var værst i Indien, er behovet for nødhjælp og støtte størst i Bangladesh, understreger Refugees International:

”Skaderne er måske langt mindre i absolutte termer end i Indien, men behovet for humanitær hjælp og støtte er meget større i Bangladesh.”

Underfinansierede krisepakker
Regeringerne i både Indien og Bangladesh har været ude med nødplaner og støtte til de udsatte regioner. Der har været store udgifter til evakueringer, krisehåndtering, nødhjælp og støtte til migrantarbejdere, som i forvejen er ramt af coronanedlukninger.

I Bangladesh er krisepakkerne imidlertid underfinansierede, selvom der er appelleret til det internationale samfund om støtte. Myndighedernes koordineringsgruppe for humanitær nødhjælp (HCTT) har udarbejdet kriseplaner for både orkanens og oversvømmelsernes ødelæggelser.  

”Appellerne på 25 millioner dollars for HCTT’s responsplan for Amphan er kun finansieret med 26 procent. HCTT’s responsplan for monsunoversvømmelser, der lyder om 40 millioner dollars, har en finansieringskløft på 34 millioner dollars eller 86 procent,” skriver Refugees International.

”Opfyld de humanitære forpligtelser, og lyt til opfordringen om at levere humanitær støtte til Bangladesh,” lyder anbefalingen fra organisationen, der også advarer om, at klimaforandringerne har forværret katastroferne, og at fremtiden sandsynligvis vil byde på flere af disse store katastrofer, som risikerer at ramme hyppigere og med kortere mellemrum. 

Også Folkekirkens Nødhjælp fremhæver klimaets aftryk på de triste begivenheder i Bangladesh.

“Det er tragisk at se, hvordan et fattigt land med små udslip som Bangladesh rammes så hårdt af klimarelaterede katastrofer. Jo mere den globale temperatur stiger, jo værre bliver det. Mange familier mister deres hjem og ejendele og bliver nødt til at finde nye sted at bo og leve,” skriver klimarådgiver Mattias Söderberg fra den danske nødhjælpsorganisation i en mail.