Stormløbet mod OpEn er taget en smule af

Der er efterspørgsel på midler fra Udenrigsministeriets Oplysnings- og Engagementspulje, OpEn.


Foto: QwazzMe Photo, Getty Images
Kirsten Larsen

29. april 2024

Måske skyldes det, at den første nyhedsinteresse har lagt sig. Måske at så mange har søgt forgæves de første år. Og måske er der også helt andre årsager. En kendsgerning er det i hvert fald, at OpEn, Udenrigsministeriets Oplysnings- og Engagementspulje, oplevede et lille fald i antallet af ansøgere i april i år i forhold til puljens to første år.

Ved ansøgningsfristens udløb den 10. april var der modtaget 80 ansøgninger for 54 millioner kroner, oplyser Civilsamfund i Udvikling (CISU), der forvalter puljen i samarbejde med Foreningen Roskilde Festival. Til sammenligning modtog OpEn i 2022 93 ansøgninger for 70,3 millioner. Og i april 2023 blev det til hele 106 ansøgninger for i alt cirka 70,2 millioner kroner.

Afslag til mange støtteværdige

Selv om antallet af ansøgninger – ligesom det samlede beløb, der er søgt om – er dalet i år, så er der heller ikke i år udsigt til, at puljen kan imødekomme alle de ansøgninger, som vurderes at være støtteværdige. Der er nemlig kun 17,8 millioner kroner til fordeling og altså ansøgninger for i alt 54 millioner kroner.

Det er langt fra noget nyt problem. Da puljen åbnede med sin allerførste ansøgningsrunde i oktober 2022, måtte den give afslag til 18 støtteværdige ansøgninger på i alt 21.6 millioner, mens 30 ansøgere fik bevilget samlet støtte på 20,5 millioner kroner.

I april 2023 var der afslag til hele 30 ansøgninger til i alt lidt over 32 millioner kroner, selv om de blev vurderet støtteværdige. I 2023 havde OpEn også en mindre efterårsrunde, hvor der kun kunne søges op til 200.000 kroner i støtte pr. projekt. Her kom ikke færre end 70 ansøgninger til et samlet beløb på 12,8 millioner kroner, men der var kun lidt over 2 millioner til fordeling. Det betød støtte til 12 projekter, mens hele 42 projekter fik afslag, selv om de blev vurderet støtteværdige.

Efterårsrunden afskaffet

Alt i alt betød det, at 60 projekter i 2023 fik afslag, selv om de af bevillingsudvalg og -konsulenter blev vurderet støtteværdige. Det fik OpEn til at skære igennem og afskaffe den lille efterårsrunde. Fra i år kan der kun søges om OpEn-midler én gang om året, nemlig i april. På den baggrund er det noget overraskende, at der ved dette års runde kun kom 80 ansøgninger. Det er mindre end halvdelen af de i alt 176 ansøgninger, OpEn modtog i de to 2023-runder.

Der er i øvrigt god tid til at forberede ansøgninger til OpEns næste runde, hvor fristen er 9. april 2025. Dette års ansøgere kan forvente svar senest 12. juni.

Formidlingslegater revet væk

OpEn giver også støtte til såkaldte formidlingslegater på op til 200.000 kroner. De kan søges af enkeltmandsvirksomheder eller enkeltpersoner med formidlingskompetence, for eksempel journalister, undervisere, forfattere, fotografer, filmfolk og studerende. Der er afsat 2 millioner støttekroner om året til formidlingslegater, og oprindelig var det hensigten, at man løbende skulle kunne søge om legater hele året. Men dét satte en helt overvældende interesse straks fra OpEn’s start hurtigt en stopper for.

Derfor åbnede OpEn i år først for ansøgninger til formidlingslegater den 1. marts, men allerede tre dage efter, den 4. marts, var der kommet ansøgninger for mere end 2,6 millioner kroner, og det fik forvalterne til foreløbigt at lukke for nye ansøgninger. Den 14. august åbner OpEn åbner igen for ansøgninger til formidlingslegater, og til den runde er der 1 million kroner til fordeling.