Boganmeldelse: ”Hjælp jeg skal til Afrika…”

Forfatter billede

Af Morten Søgaard, U-landsnyt.dk

I “Hjælp jeg skal til Afrika – forretningsmandens afrikamanual” trækker bogens forfatter Kim Højgaard Rasmussen på erfaringer fra et langt arbejdsliv i Afrika. Det bliver en rejse med sjove anekdoter og brugbare forretningsfif set i lyset af livet som expat.

Hvis det nye år byder på en forretningsrejse til Afrika eller hvis du blot savner stemningen fra det eksotiske kontinent, så smæk benene op og tag på tur langt fra det kolde nord.

I 2013 udkom Billedet hænger skævt af samme forfatter, og den seneste udgivelse er en efterfølger, der bygger på genfundne dagbøger og glemte breve.

Den forsætter i samme stil, med en blanding af personlige anekdoter og praktiske råd til hvordan man begår sig i forretningslivet i Afrika.

Den er skrevet i et let fordøjeligt sprog med mange små kapitler, der afsluttes af anbefalinger og gode lavpraktiske råd. Det fungerer godt, og vi kommer vidt omkring til lands og i luften, hvor faldefærdige fly og bevæbnede røvere i rabatten er kulørte indslag, der trækker smilet frem på læben.

Det er munter læsning, krydret med bombastiske metaforer, som fx. da bogens forfatter opdager, at den lokale afdelingschef har fået ridset den nye firmabils registreringsnummer ind i forruden, for at undgå tyveri, og ser at:

”…ridseoperatøren nærmest var gået amok og havde taget fat på lakerede dørhåndtag, kofangere og andet godt. Til sidst lignede det nærmest en omgang graffiti fra Nørrebro.”

Det er underholdende uden ambition om at skabe sprogblomster for læseren. Den største svaghed er dog, at udgivelsen lægger sig meget tæt op ad Billedet hænger skævt og man sidder tilbage med tanken om, at en sammenskrivning ville havde været en god løsning.

Sidste del er bogens klare styrke, og fremstår som en meget brugbar manual for foretningsmanden, der skal til Afrika. Her behandles emner som: Ledelseskultur, ansættelser og ikke mindst afskedigelser af medarbejdere med særstatus.

Vi får vi et indblik i fantasifulde jobannoncer og udfordringen med at finde en partner uanset om det gælder en agent, distributør eller til en joint venture.

Kritik

I bogen fremhæves en række kulturelle kuriositeter og selvom nogle af eksemplerne kan virke banale, er det fx. interessant at få et indblik i den særlige evne som mange afrikanere besidder, nemlig at uanset om de er velforberedte eller ej, kan de holde fantastiske taler for store forsamlinger.

Bogens letfordøjelige tilgang bliver også dens svaghed. Jeg savner en større refleksion over de bagvedliggende kulturelle handlemønstre, som et langt liv i Afrika burde afstedkomme.

Bogen bevæger sig til tider på kanten af overgeneralisering, og man kan pointere, at det er et resultat af expatlivet.

En anden pointe er, at man fristes til at spørge om ikke bogens titel burde være: Hjælp jeg skal til Nigeria, da mange af eksemplerne er hentet herfra.

Udover en række morsomme anekdoter er bogens klare styrke dens hands-on råd om forretningslivet i Afrika.

Det er tydeligt at bogens forfatter har et solidt kendskab til Afrika. Bogen tilbyder således en række specifikke råd til virksomheder og deres medarbejdere, der kommer til at stå overfor de meget anderledes og ofte uforudsigelige udfordringer, som Afrika har at byde på.

Om forfatteren

Kim Højgaard Rasmussen er født i 1957 og har fra 1991 til 2012 været bosat i Afrika, hvor han har arbejdet i så forskellige sektorer som indkøb til bistandsfinansierede projekter, telekommunikation, trykkeriudstyr, mejerivirksomhed, sundhedssektoren og landbrugssektoren. Han har arbejdet i Elfenbenskysten, Tanzania, Nigeria og Ghana.

Fakta

Bogens titel: ”Hjælp jeg skal til Afrika – forretningsmandens afrikamanual”

Forfatter: Kim Højgaard Rasmussen.

Forlag: Skriveforlaget

Udgivet: 2014

Antal sider: 245