Boom af folk fra “butikker uden vægge” i afrikansk fagbevægelse

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Lene Frøslev (Ulandssekretariatet)

Over to millioner arbejdere i Afrikas uformelle økonomi er nu fagligt organiserede, viser analyse fra Ulandssekretariatet. Og tallet på medlemmer fra den store parallelle økonomi uden lønsedler vokser hele tiden.

Det giver bl.a. bedre mulighed for social sikring, og her er det ludfattige Sierra Leone i Vestafrika et af de lande, hvor udviklingen går stærkt.

Mens 3.000 deltagere i ILO’s årlige arbejdskonference i Geneve i Schweiz i disse dage diskuterer, hvordan man flytter flere job fra den uformelle økonomi over på det formelle arbejdsmarked, har fagbevægelser i Afrika fuld fart på netop organisering af uformelle arbejdere.

Småhandlende og gadehandlere i “butikker uden vægge”, daglejere, motorcykeltaxier og mange andre grupper i den uformelle økonomi i Afrika slutter sig nemlig i større og større omfang sammen i faglige organiseringer under de traditionelle hovedorganisationer.

Det viser en analyse af udviklingen på arbejdsmarkedet i Afrika, som Ulandssekretariatet har udarbejdet på baggrund af de senest opgjorte tal fra 2013.

Steg med 50 procent på et enkelt år

I de 16 lande, som Ulandssekretariatet samarbejder med syd for Sahara, var over to millioner arbejdere i den uformelle økonomi sidste år medlemmer af en faglig organisation, viser analysen. Og tallet stiger.

Flertallet af disse medlemmer findes i det sydlige Afrika – især i Zimbabwe. Men det er i Vestafrika, arbejderne i stort tal strømmer til fagbevægelserne.

Her er antallet af fagforeningsmedlemmer fra den uformelle økonomi ifølge analysen øget med næsten 50 procent på et enkelt år og nåede i 2013 en halv million.

”Det er utroligt vigtigt, at de faglige organisationer i en række af de afrikanske lande er så langt fremme”, siger leder af Ulandssekretariatets Afrika-afdeling, Jørgen Assens. 

“De har valgt at række hånden ud til det store flertal af arbejdere i den uformelle økonomi og påtaget sig at være deres stemme,” lægger han til.

Organiseringen giver arbejderne i den uformelle økonomi større mulighed for at få social sikring, uddannelse og bedre løn- og arbejdsvilkår.

Goder, som ellers ikke findes på det uregulerede arbejdsmarked.

Det gode eksempel

Læs videre på 

http://www.ulandssekretariatet.dk/content/boom-af-uformelle-arbejdere-i-fagforeninger-i-afrika

Freelance journalist Lene Frøslev skriver lejlighedsvis for Ulandsskretariatet, der er dansk fagbevægelses fælles organisation for bistand til verdens u-lande.

Artiklen er stillet til rådighed for U-landsnyt.dk.