Britisk underhus bakker op om palæstinensisk stat

Forfatter billede

Et overvældende flertal af de britiske parlamentarikere støtter palæstinensernes ønske om en egen stat. Selv om afstemningen er symbolsk, kan det have betydning for palæstinensernes ønske om international anerkendelse.

Med stemmerne 274-12 har det britiske underhus stemt for at anerkende Palæstina som en stat side om side med Israel.

Afstemningen var symbolsk og kommer ikke til at rokke ved den britiske udenrigspolitik, siger en talsmand for premierminister David Cameron.

Selv om mindre end halvdelen af Underhuset deltog ved afstemningen, ses det som ”et bidrag til at sikre en forhandlet tostatsløsning”, skriver BBC.

Både israelere og palæstinensere ventede spændt på afstemningsresultatet, der ses som en indikator på, om der blandt EU’s medlemsstater er vilje til på sigt at anerkende en selvstændig palæstinensisk stat.

Endvidere planlægger den palæstinensiske ledelse at fremlægge en resolution i FN’s Sikkerhedsråd, men venter på det rigtige tidspunkt, skriver al-Jazeera.

I forrige uge sagde den nye svenske statsminister, Stefan Löfven, at hans regering er klar til at gå imod den officielle EU-politik og anerkende Palæstina.

Bro til forhandlinger

Den britiske regerings politik er, at den går ind for en anerkendelse af staten Palæstina, når det er ”passende for fredsprocessen”, siger mellemøstminister Tobias Ellwood.

Lovforslaget var fremlagt af Labourmedlemmet Grahame Morris med ændringer fra den tidligere udenrigsminister Jack Straw.

Under mandagens debat i Underhuset betegnede Grahame Morris det som et ”symbolsk vigtigt skridt” i retning mod fred.

Labour-partiets skyggeudenrigsminister, Ian Lucas, siger til BBC, at udmeldingen fra det britiske underhus vil støtte de moderate palæstinensere.

”Dette er ikke et alternativ til forhandlinger. Det er en bro til at indlede dem,” siger han.

Regeringens ministre afstod fra at stemme.

I 2012 stemte FN’s Generalforsamling for at give palæstinenserne status som observatør men ikke medlem. Det var et skridt, der vakte fordømmelse fra Israel.

Ved den afstemning undlod 41 stater at stemme, blandt andre Storbritannien.

Ikke ligeværdige

Phyllis Bennis fra Institute for Policy Studies siger til al-Jazeera, at selv om afstemningen ikke ændrer noget i den britiske udenrigspolitik, er den alligevel vigtig.

”Det er en udmelding fra USA’s nærmeste allierede og måske det mest indflydelsesrige land i Europa i dette spørgsmål, som siger, at landet ikke agter at følge USA’s holdning om, at kun amerikansk-ledet diplomati, som er baseret på dette sludder om de to sider, der finder sammen som om de var ligeværdige … i stedet for at tale om en besættelsesmagt og en besat befolkning,” siger hun.