CAR: 3.000 flygtninge finder sikkerhed i børneby

Laurits Holdt

Over 3.000 flygtninge har fundet sikkerhed i SOS-børnebyen i Den Centralafrikanske Republiks hovedstad Bangui. Børnebyen beskyttes af fredsbevarende soldater fra den afrikanske FOMAC-styrke, og FN sørger for forsyninger til alle i børnebyen.

Situationen i Den Centralafrikanske Republik (CAR) er kaotisk. Tæt ved en million mennesker er flygtet fra de stridende militser, der bekriger hinanden med fatale konsekvenser for civilbefolkningen.

SOS Børnebyernes to børnebyer i landet har heldigvis ikke været udsat for angreb, og alle børn, mødre og ansatte har det godt. Det skriver organisationen på sin hjemmeside fredag.

”SOS-mødrene forsøger at give børnene et så normalt liv som muligt, men børnene kan ikke undgå at se, hvad der sker uden for børnebyen,” siger en medarbejder fra SOS Børnebyerne, fotojournalist Till Müllenmeister, der netop er vendt tilbage fra CAR.

Flygtninge strømmer til

De to børnebyer er placeret ved hovedstaden Bangui og i den vestlige – og relativt fredelige – del af landet nær grænsen til Cameroun. I Bangui er situationen alvorlig, og der er daglige kampe og myrderier uden for børnebyen, hvor de muslimske og kristne militser synes at have delt byen i mellem sig.

Den seneste måned er flygtninge strømmet til SOS-børnebyen i Bangui. I dag har over 3.000 personer søgt tilflugt i børnebyens, hvor de opholder sig i børnehaven og skolen, der derfor er lukket for børnebyens børn. Også børnebyens personale har flyttet deres familier i sikkerhed i børnebyen.

Ifølge Unicef er over en million mennesker ud af en befolkning på ca. fem millioner på flugt fra de vilkårlige myrderier og militsangreb. Ved lufthavnen i Bangui har 100.000 flygtning slået lejr.

FN sikrer forsyninger til børnebyen

Børnebyen i Bangui bliver beskyttet af soldater fra den afrikanske FOMAC-styrke, ligesom der er franske fredsbevarende tropper i hovedstaden.

”Børnebyens mødre og andet personale kan på rolige dage komme uden for børnebyen i dagtimerne og handle ind. Men det er som at gå ud i en krigszone,” fortæller Till Müllenmeister.

Da børnebyen nu huser flere tusinde flygtninge, sørger FN’s fødevareprogram (WFP) nu for at skaffe fødevarer og vand til alle i børnebyen. Den seneste forsyning kom 6. januar.

Fødevarepriserne i det borgerkrigshærgede land er skudt i vejret, og nøden og behovet for hjælp blandt befolkningen vokser. En stor flaske vand koster nu 4 USD – i et land hvor næsten to ud af tre lever for under 1,25 USD om dagen.