CARE: Sulten banker igen på døren i Sahel-landene

Forfatter billede

Millioner af mennesker mangler også mad i år i Sahel-regionen i det vestlige Afrika, viser nye tal fra FN – samtidig er regionen hårdt ramt af konflikter og dybt rodfæstet fattigdom.

Sidste års sultkrise i Sahel-regionen, hvor 18 millioner sultede, trækker lange spor efter sig, skriver CARE Danmark i en pressemeddelele onsdag.

I år viser tal fra FN, at 11,4 millioner på tværs af regionen mangler mad, til trods for at det har regnet, og at høsten var god.

“Det skyldes i høj grad, at folk endnu ikke er kommet på fode efter 2012-krisen”, siger CAREs Danmarks Sahel-koordinator, Marianne Haahr, og uddyber:

’Sidste års krise ramte mange rigtig hårdt. Og det var bare en ud af flere sultkriser, der har påvirket Sahel-regionen de seneste år”.

“Generelt ser vi, at der kommer flere sultkriser i regionen, og at indbyggerne i stigende grad finder det svært at komme sig oven på krisen, før en ny begynder”.

Samtidig vurderer en rapport fra Chatham House, et uafhængigt britisk analyseinstitut, at mellem en og to millioner er døde af sult siden 1970, og at langt størstedelen af dem er fra Sahel-regionen og Afrikas Horn.

Lomme af fattigdom

Sahel-regionen består bl.a. af Niger, Mali og Tchad, som ligger blandt de laveste på FNs indeks over udvikling og fattigdom.

“’Flere af landene i Sahel-regionen befinder sig i en fattigdomslomme, som de ikke kan komme op af. Indbyggerne bliver gentagne gange ramt af sultkriser, som tvinger dem til at sælge ud af deres ejendele og dyr”, anfører Marianne Haahr.

“Samtidig er regionen voldsomt påvirket af krigen i Mali, som har sendt flygtninge over grænserne til flere af nabolandene, der i forvejen er hårdt prøvede”, siger hun.

Manglende støtte udefra

Internationale nødhjælps- og udviklingsorganisationer har tilsammen anmodet om næsten ti milliarder kroner til at hjælpe de mange mennesker, som er truet af sult i regionen, men der er kun givet tilsagn på 36 procent af beløbet.

“Vi har de seneste år set en stigning i behovet for nødhjælp til Sahel-regionen, men desværre følger midlerne ikke med. Forskellen mellem, hvad der er behov for, og hvad der bliver givet, bliver hele tiden større”, vurderer siger Marianne Haahr.

CARE International arbejder i Niger, Tchad og Mali med nødhjælp og langsigtet udvikling. CARE Danmark arbejder ikke med nødhjælp, men støtter indbyggerne i Niger i at opbygge deres modstandskraft over for sultkriser, inden de rammer.

CARE Danmark søger at bistå nomaderne i Niger og regionalt i Vestafrika med at kæmpe for deres rettigheder og med at få en stemme i politiske beslutningsprocesser.

Derudover hjælper CARE Danmark kvinder i Niger med at få ejerskab over jord, så de selv kan råde over den.