Caritas: Vi skal tage vel imod flygtninge

ihh_syrere_kilic_aug_2012
Syriske flygtninge i den tyrkiske grænseby Kilic.
Foto: IHH (CC)
Forfatter billede

Nyhedsbilledet er i disse dage præget af mange og stærke billeder af flygtninge og migranter på vej. På vej til Europa og nogle endda i bogstavelig forstand på vej til fods i Danmark.

Den humanitære situation for verdens flygtninge er katastrofal. Krigen i Syrien ikke mindst har drevet millioner på flugt både i og uden for Syrien.

Ikke siden Anden Verdenskrig har der været så mange mennesker på flugt i verden. Hele 60 millioner mennesker.

Generalsekretær Jann Sjursen for Caritas Danmark slår fast, at Danmark naturligvis må behandle de asylansøgninger, der kommer og give asyl til dem, der opfylder kriterierne:

”Vi har både en konventionsmæssig og moralsk forpligtelse. Som et af verdens rigeste lande skal vi både hjælpe i nærområderne, hvor langt de fleste flygtninge er, men også hjælpe ved at tage imod i vort eget land. Vi skal tage vel imod flygtninge og ikke gøre deres liv til et forhindringsløb, sådan som vi er på vej til med en lav integrationsydelse og mindre børnecheck til flygtningefamilierne. De nye ydelser fører til forarmelse,” siger Jann Sjursen.

Pres på systemerne

I den offentlige debat er det ikke altid, at der bliver sondret mellem flygtninge og migranter. Jann Sjursen understreger, at uanset om der er tale om det ene eller andet, så er der først og fremmest tale om mennesker, der skal behandles respektfuldt. Alligevel er der ifølge Jann Sjursen forskel, eftersom migranter ikke har krav på at få asyl:

”Det er menneskeligt set fuldt forståeligt, at der er mange migranter der søger en bedre fremtid, end de kan få i de lande, som de kommer fra. Det er bare ikke løsningen at lukke op for den indvandring, der ligger bag dette ønske om et bedre liv. Tværtimod øger det presset på systemerne og er en medvirkende årsag til, at de er ved at bryde sammen i Europa.”

Jann Sjursen peger på, at Danmark må arbejde for:

  • fælleseuropæiske løsninger og en EU-fordeling af flygtninge i Europa,

  • etablering af systemer i EU, der reelt kan behandle de mange asylansøgninger og sikre, at det gøres forsvarligt,

  • at det internationale samfund bidrager til løsninger på bl.a. krigen i Syrien og andre konflikter, som driver mennesker på flugt.

Desuden opfordrer Caritas regeringen til:

  • at droppe besparelserne på udviklingsbistanden. Indsatser i nærområderne skal styrkes uden at udhule den langsigtede udviklingsbistand,

  • at skabe gode muligheder for flygtninges integration i Danmark. Den nye lave integrationsydelse til flygtninge og ændringerne vedrørende børnechecken spænder ben for integrationen.