Centralafrika: Dansker opererede 100 voldsofre på fem dage

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

“Vi kan kun lige præcis følge med. I dag har anæstesi-sygeplejersken og jeg opereret 15 patienter, mange sårede med machete, én med halsen skåret over, to med skud i maven. Det er formentlig en af de største, voldeligt udløste akutkatastrofer, vi har haft i mange, mange år i MSF, og i hvert fald i min tid.”

Sådan siger kirurgen Kathrine Holte, der har været udsendt for Læger uden Grænser (MSF) 18 gange og netop er ankommet til den kaosramte Centralafrikanske Republik (CAR) nord for DR Congo.

“Forrige gang, jeg var her, (for knapt et år siden, red.) beskrev jeg situationen hernede som kaotisk, så jeg mangler faktisk ord for at beskrive, hvor slemt det er blevet nu,” anfører hun i en pressemeddelelse fra MSF Danmark torsdag.

Kathrine Holte arbejder på den eneste traumecenter i hovedstaden Bangui og har opereret flere end 100 patienter på fem dage – alle med skudsår, skader fra bomber eller sår fra macheter (sværdlignende kniv) og knive.

MSF har siden 5. december behandlet flere end 3.000 sårede i CAR, udført over 43.000 konsul-tationer og vaccineret 68.000 børn mod mæslinger.

Kathrine Holte oplever da også et enormt behov for hjælp:

“Patienterne kan slet ikke være på hospitalet, så de installeres i store telte på området. Der er skud stort set hele tiden, og tit med tunge våben, og folk samles i sikkerhedsrummet på hospitalet flere gange dagligt, når der skydes over hovedet på os med tungt artilleri. I pressen får man fornemmelsen af at volden er aftaget i Bangui – det er den ikke.”

Sikkerhedssituationen i byen er så kritisk, at arbejdet på hospitalet må indstilles hver aften klokken seks, da de lokale medarbejdere skal nå hjem, før skyderierne begynder. Det øger presset på personalet i åbningstiden.

“Der er ingen på hospitalet om natten, og der er nærmest kaos i de store behandlingstelte, der er fulde af patienter, når vi kommer om morgenen,” Siger Kathrine Holte

Siden traume-enheden, der drives af Læger uden Grænser og Røde Kors, åbnede 2. december har den opereret 800 patienter – langt de fleste med skader efter skud, macheteoverfald og bomber.

Patienterne strømmer ind

Kampene i byen fortsætter ufortrødent. Det strømmer ind med patienter fra hovedstadens andre klinikker og hospitaler til traumecenteret, der er indrettet med tre operationsstuer i byens største hospital.

Kathrine Holte skal i nu forsøge at etablere en mobilklinik i landet. Sammen med en anæstesi-sygeplejerske gør hun sig klar til at få den kirurgiske hjælp ud til isolerede byer:

“Vi har planlagt alt og pakket alt udstyret inklusiv et telt med moskitonet. Vi er lige nu på vej til et sted i den nordvestlige del af landet, hvor der skulle være 10 patienter med behov for kirurgi i et kloster-hospital”.

“Vi skal af sted alene med en satellit-telefon og bo hos de lokale nonner, der kører det lokale hospital,” siger hun.

Kathrine Holte er tilknyttet Læger uden Grænsers hold af kirurger, som med kort varsel sendes til områder, hvor der er brug for akut kirurgisk hjælp.

Hun var første gang i Rutshuru i DR Congo fire uger i 2012 og har siden været udsendt til bl.a. Afghanistan, Pakistan, Elfenbenskysten og Yemen.

Det er anden gang, hun er i Den Centralafrikanske Republik. Første gang var få dage efter, at oprørsstyrker havde væltet den daværende regering 26. marts i fjor.

Gensynet med det lokale personale var meget glædeligt, men også præget af situationen i byen. Mange af hendes lokale kollegaer bor i dag i lejre for fordrevne.