Fondsformand: Slå koldt vand i blodet om Kina

Forfatter billede

KOMMENTAR: “De første 40 år med kommunistisk styre var en økonomisk ørkenvandring, hvor Kina sakkede bagefter den øvrige verden. Så der var noget at indhente”.

“Kinas hidtidige økonomiske vækst er udtryk for de indledende og lette “Catch-up”-effekter for at land, der var sakket håbløst bagud”, skriver Ole P. Kristensen og fortsætter:

“Kina er stadig et fattigt og ulige land, som ifølge Verdensbanken målt på BNP pr. indbygger kun er nr. 75 blandt verdens lande og det er blot 28 procent af USAs (BNP). Så der er lang vej igen, før Kinas velstand nærmer sig USAs”.

“Uligheden er efter alt at dømme større end i USA – formentlig fordi kinesisk statistik for BNP og dets fordeling ikke er verdens mest troværdige”.

Ole P. Kristensen konkluderer, at “Kinas økonomi er således noget mindre beundrigsværdig og respektindgydende end de ofte fremstilles”.

“Dertil kommer manglende respekt for grundlæggende individuelle menneskerettigheder og den diskretionære og tilfældige magtudøvelse over for borgerne”.

Ole P. Kristensen er tillige fhv. professor i statskundskab på Aarhus Universitet og har bl.a. været direktør for Falck.