Gå til hovedindhold

Mobile menu

Ny festival: Topmøde mellem de største nordiske og arabiske forfattere

Juni er festivaltid for litteratur og film fra det globale syd. Den 20.-24. juni er det Testrup Højskoles tur til at slå dørene op for NorthLit - en ny nordisk litteraturfestival, der i år retter blikket særligt mod Mellemøsten og Nordafrika.
Hvordan kan litteraturen og kunsten være et modsprog til fake news og totalitære regimers medienarrativer? Det og andre spørgsmål vendes til skandi-arabisk litteratur-topmøde i Aarhus.

Hvordan kan litteraturen og kunsten være et modsprog til fake news og totalitære regimers medienarrativer? Det og andre spørgsmål vendes til skandi-arabisk litteratur-topmøde i Aarhus.

NorthLit Festival

”Et topmøde mellem nordisk og arabisk litteratur”. Sådan beskriver folkene bag den nye NorthLit i en pressemeddelelse festivalen.

Over fire intense dage kan man i Aarhus og Mårslet møde nogle af de største forfattere fra Skandinavien og Mellemøsten såvel som blive aktivt inddraget i den litterære proces gennem workshops med tekstproduktion, tegning og grafik og ikke mindst tryk af bøger på stedet.


I Aarhus skydes  festivalen i gang med en samtale på ARoS mellem den danske forfatter Suzanne Brøgger og den irakiske forfatter og filminstruktør Hassan Blasim, der ifølge The Guardian er ”den måske største nulevende forfatter af arabisk litteratur”.

”Det er ret utroligt, at vi stort set ikke oversætter arabisk litteratur til dansk”

De efterfølgende dage vil der være koncerter, oplæsningsarrangementer og debat – alle med samme formål: at fremme mødet i litteraturen - mellem forskellige kulturer og traditioner, mellem forfattere og publikum og mellem værket og læseren.

”Det er et forsøg på at lave en anderledes litteraturfestival, som opdyrker en litteratur, vi ikke kender. 90% af det, der bliver oversat i dag, er amerikansk eller engelsk litteratur”, udtaler Christian Dorph, underviser på Testrup Højskole med styregruppemedlem for NorthLit til til Folkehøjskolernes Forening, og fortsætter -

”Mellemøsten har været et vigtigt brændpunkt de sidste mange år - især med Det Arabiske Forår, flygtningestrømme osv. I den optik er det ret utroligt, at vi stort set ikke oversætter arabisk litteratur til dansk".

Litteratur som modsprog til Fake News?


Om fredagen den 22. juni er Testrup Højskole i Mårslet vært for det politiske seminar ”North Meets Middle East”, der med Adam Holm som ordstyrer lægger op til diskussioner om litteraturens potentiale i relation til temaer som frihed og demokrati.

I introduktionen til arrangementet hedder det blandt andet, at spørgsmålet om fakta og fiktion atter er blusset op efter valget af Donald Trump og populismens fremgang i Europa. ”... mere end nogensinde betvivler man journalistens objektive blik. I den arabiske verden har man længe haft lignende diskussioner og har skullet forholde sig til censur og totalitære ledere, der bevidst opererer med usandheder og kalkulerede fiktioner”.

På denne baggrund vil seminaret blandt andet spørge, om ”litteraturen og kunsten være et modsprog og et korrektiv til de medienarrativer, der produceres? Hvad kan litteraturen og forfatterne bidrage med i en moderne mediebåren virkelighed?”

 

Festivalen afholdes fra den 20. til den 24 juni. Testrup Højskole i Mårslet danner rammen om den alternative festivalplads, mens der i Aarhus inviteres til debatter, koncerter og oplæsninger på ARoS, Godsbanen og i Gellerup.

NorthLit er en selvstændig del af LiteratureXchange – Aarhus Internationale Litteraturfestival

Arrangører: Testrup Højskole, Litteraturen på Scenen, Aarhus Litteraturcenter