Sammenstød mellem militær og separatister i Cameroun

buea_from_fako
Provinshovedstaden Buea i Camerouns Sydvest-region. Byen var centrum for det tyske kolonistyre og den tidligere guvernørbolig - med rødt tag - kan ses midt i billedet.
Foto: Amcaja (CC BY-SA 3.0)
Laurits Holdt

Der er udbrudt kampe mellem Camerouns militær og bevæbnede personer, som menes at tilhøre en eller flere grupper, der kæmper for løsrivelse af den engelsk-talende del af landet.

Ifølge VOA News er flere end 200 flygtet fra landets engelsktalende område til byen Mbouda i den fransktalende del af landet. 

Flygtningene, der ankom tirsdag 6. februar, fortæller om angreb fra landets militær og flere dages kampe mellem militæret og seperatister. 

En mandlig flygtning beretter om beskydning og tortur af civile men det er ikke bekræftet af uafhængige kilder.

Fra militærets side lyder det, at syv landsbyer er blevet brændt ned og mindst 20 personer er blevet dræbt i de seneste dags sammenstød. Der foreligger ikke oplysninger om, hvem der står bag afbrændingen og hvem der er blevet dræbt. Dog oplyser militæret, at der både er soldater og seperatister blandt de dræbte.

Koloniseret, delt og samlet

Cameroun, der ligger på kanten af Vestafrika og Centralafrika, var en tysk koloni mellem 1884 og 1918. Efter sejren over Tyskland i Første verdenskrig delte Frankrig og Storbritannien området mellem sig. Den franske del blev selvstændig i 1960 og året efter sluttede den britiske del sig til og skabte det nuværende Cameroun. 

Fransk er i dag det dominerende sprog og store dele af befolkningen i landets engelsk-talende områder føler sig dårligt behandlet af regeringen under præsident Paul Biya, som med hård hånd har styret landet siden 1982.

Uroligheder i 2016

I 2016 eskalerede situationen da politi og demonstranter stødte sammen, hvilket kostede flere demonstranter livet. Demonstranterne var utilfredse med, at regeringen havde udpeget fransk-sprogede lærere og dommere i engelsk-talende områder – på trods af at både engelsk og fransk er officielle sprog i landet.

De aktuelle uroligheder begyndte efter en gruppe på 37 personer med separatistlederen Ayuk Tabe Julius 7. januar blev arresteret i Nigeria og udleveret til Cameroun. Ingen af dem er blevet set offentligt siden og det har ført til rygter om, at de er blevet dræbt.

[[{“fid”:”8934″,”view_mode”:”inlineright”,”fields”:{“format”:”inlineright”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Ambazonia markeret med mørk farve i den vestlige del af Cameroun.”,”field_fotograf[und][0][value]”:”Electionworld Public Domain”},”type”:”media”,”field_deltas”:{“1”:{“format”:”inlineright”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Ambazonia markeret med mørk farve i den vestlige del af Cameroun.”,”field_fotograf[und][0][value]”:”Electionworld Public Domain”}},”attributes”:{“alt”:”Ambazonia markeret med mørk farve i den vestlige del af Cameroun.”,”class”:”media-element file-inlineright”,”data-delta”:”1″}}]]Ayuk Tabe Julius er præsident for den selvudråbte republik Ambazonia. 

Ambazonia blev udråbt 1. oktober 2017 og er ikke anerkendt af nogen lande eller internationale organisationer. 

“Republikken” ligger i Camerouns vestligste del op mod grænsen til Nigeria og udgøres af to af landets engelsk-talende regioner, Nordvest-regionen og Sydvest-regionen.