Danida yder en million til kampen mod ebola i Vestafrika

Forfatter billede

Med en million kroner fra Danida øger Læger uden Grænser (MSF) kampen mod det værste ebolaudbrud nogensinde i Guinea, Liberia og Sierra Leone. I de tre vestafrikanske lande har 397 mistet livet, og 706 er smittet, skriver den medicinske hjælpeorganisation i en pressemeddelelse. 

Der findes ingen behandling mod den ekstremt smitsomme og dødbringende sygdom, som har fået tilnavnet “dødens fortrop”.

Den store geografiske spredning og de mange smittede og døde gør det seneste ebolaudbrud i Vestafrika ekstra svært at håndtere. Det kræver enorme ressourcer at inddæmme sygdommen, som er blevet registret over 60 steder i de tre berørte fattige lande.

Pengene går til at opruste indsatsen i Kaliahun i Sierra Leone, tæt på grænsen til Guinea, hvor de første tilfælde blev fundet.

Midlerne skal bruges til at styrke beredskabet og bygge nye behandlings- og isolationscentre til de smittede.

Ude af kontrol

Det seneste udbrud i Vestafrika er ifølge MSF ude af kontrol, og der er brug for flere ressourcer, hvis det skal stoppes.

Der findes ingen vaccine mod ebola, man kan kun symptombehandle patienterne, så deres muligheder for selv at bekæmpe sygdommen bliver bedre.

En stor del af arbejdet handler om at begrænse spredningen ved at finde frem til patienterne.

Der er tale om et stort område, og mange tør ikke melde sig hos myndighederne eller Læger uden Grænser, fordi isolationscentrene er en meget skræmmende oplevelse.

Derfor kræver det en intensiv oplysningsindsats i lokalsamfundene, som organisationen også står for.

“Kun toppen af isbjerget”

”Vi er bange for, at vi kun har set toppen af isbjerget i forhold til antallet af smittede. Derfor er det også rigtig godt, at vi kan bruge pengene fra Danida på at bygge flere isolationssteder og lave mere oplysning,” siger Michael Gylling Nielsen, direktør for Læger uden Grænser i Danmark.

De akutte fleksible midler udgør en samlet bevilling på 13 millioner kroner, som Udenrigsministeriet stiller til rådighed for Læger uden Grænser til akutte nødhjælpsindsatser og udsendelse af personel i 2014.

Tilskuddet til bekæmpelsen af ebolaudbruddet er årets fjerde indsats, som støttes med de fleksible midler.

MSF har tidligere via disse midler ydet nødhjælp i år til den hårdt prøvede befolkning i den Centralafrikanske Republik, malariaudbrud i DR Congo samt til hospitalet i den konfliktramte by Bor i Sydsudan.

Se mere i telegrammet

http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/14-07-14/d-dens-fortrop-rykker-ind-i-flere-lande-i-vestafri