Danmark sender 90 millioner kroner til Syriens ofre

Laurits Holdt

Den danske regering bevilger 90 millioner kroner til ofrene for krisen i Syrien, der i dag går ind i sit femte år. De fleste af midlerne går til danske organisationer, der arbejder i Syrien og resten går til en række FN-organisationer.

Danmark sender nu yderligere e90 millioner kroner til ofrene for krigen i Syrien. Det sker på dagen, hvor krigen går ind i sit femte år.

Størstedelen af den nye danske bevilling går til at hjælpe inde i Syrien, skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

De 50 millioner kroner går til danske nødhjælpsorganisationer, der er til stede i Syrien eller arbejder gennem lokale partnere, og som dermed har adgang til nødlidende i svært tilgængelige områder eller i belejrede bydele.

Bevillingen er en opfølgning på ministerens beslutning i februar om at prioritere ekstra midler til danske humanitære organisationers indsatser i Syrien og nabolandene.

De resterende 40 millioner kroner går til Verdensfødevare-programmet, WFP (15 mio. kr.), FN’s Flygtninge-højkommissariat, UNHCR (15 mio. kr.) og FN’s Befolkningsfond, UNFPA (10 mio. kr.).

Med den seneste bevilling har Danmark siden krisens start ydet næsten en milliard kroner i humanitær støtte til ofrene i Syrien og i nærområderne, som eksempelvis dækker mad og vand, sikker indkvartering, lægebehandling og medicin til kronisk syge og uddannelse.

“Kun én ting at gøre: Hjælpe de civile”

”Folk inde i Syrien lever under kummerlige kår, uden adgang til bolig, mad og drikke, og de dør af basale sygdomme, da næsten al offentlig infrastruktur er brudt sammen. Så længe, der ikke kan findes en politisk løsning, er der kun en ting at gøre, og det er at hjælpe de civile, der før krigen levede almindelige familieliv, men hvis liv nu er flået i stumper og stykker,” siger Mogens Jensen og fortsætter:

”Jeg talte i denne uge med FN’s vice-generalsekretær, Jan Eliasson, om behovet for at presse yderligere på over for det syriske regime, så vi kan få nødhjælp frem til de 7-8 millioner syrere, der er drevet på flugt og fanget inde i Syrien. De kan ikke komme ud på grund af kamphandlinger, og fordi nabolandene har lukket de fleste af grænseovergange på grund af det enorme flygtningepres.”

”Til trods for de meget svære betingelser med at få nødhjælpen frem inde i Syrien, så har FN formået at uddele fødevarerationer til 3,4 millioner mennesker – alene i januar måned – og FN’s Befolkningsfond hjalp i samme måned omkring 500 kvinder i Syrien gennem komplicerede fødsler,” fremhæver Mogens Jensen.