Danmark sender yderligere 55 millioner kroner til Sydsudan

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Ny danske midler skal gå til akut nødhjælp til landets befolkning. Pengene sendes via FNs fødevareprogram, WFP, FNs humanitære fond for Sydsudan og det internationale Røde Kors. Danmark har givet 197 millioner kroner til Sydsudan siden december 2013.

Etnisk motiverede myrderier, forsvindinger, voldtægter og andre krænkelser af menneskerettighederne har sendt over en million mennesker på flugt i Sydsudan. Krisen forværres dag for dag.

Det får nu den danske regering til at bevilge yderligere 55 millioner kroner i akut nødhjælp til landets hårdt ramte befolkning. Bidraget annonceres på en humanitær donorkonference i Oslo på tirsdag.

Det danske bidrag på 55 millioner kroner går først og fremmest til fødevarehjælp til de mange flygtninge. 25 millioner kroner til Verdensfødevareprogrammet (WFP), 20 millioner kroner til FN’s humanitære fond for Sydsudan og 10 millioner kroner til Internationale Røde Kors Komite (ICRC).

Med den nye bevilling har Danmark siden krisens udbrud i december 2013 givet 197 millioner i humanitær bistand til Sydsudan.

Om den humanitære situation siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen:

”Vi har ikke noget valg. Vi er nødt til at reagere på situationen i Sydsudan. Nødhjælp løser ikke konflikten, men vi kan være med til at forebygge at mennesker på flugt, som i forvejen er ludfattige, dør af sult.”

Ifølge FN er en million mennesker på flugt internt i landet, og 340.000 sydsudanesere er flygtet til nabolandene Uganda, Etiopien, Sudan og Kenya. FN vurderer, at næsten fem millioner mennesker har behov for humanitær bistand.

En aktuel FN-rapport taler om omfattende og systematiske overgreb, der indikerer, at der kan være tale om forbrydelser mod menneskeheden. FN’s højkommissær for menneskerettigheder, Navi Pillay placerer ansvaret hos præsident Salva Kiir for den siddende regering og den tidligere vicepræsident Riek Machar, som leder den væbnede opposition. Ingen af dem kan være uvidende om de forbrydelser, der foregår under deres kommando.

Om behovet for politisk handling siger Mogens Jensen:

”Konfliktens parter har forpligtiget sig til at indstille deres kampe og finde en fredelig løsning. Menneskerettighedskrænkelserne må stoppe. Det skal vi holde dem fast på gennem et massivt pres fra det internationale samfund. Danmark er parat til at støtte brugen af målrettede, individuelle sanktioner i EU, og vi bakker kraftigt op om de regionale bestræbelser på at finde en løsning på konflikten.”

Den forværrede humanitære situation har udløst tirsdagens donorkonference i Oslo, og FN’s reviderede appel for at opbygge fødevarelagre og skaffe akut nødhjælp forventes at lyde på op mod 7 milliarder kroner.