Danmark skruer med 20 millioner kroner yderligere op for sit bidrag til at bekæmpe ebola-epidemien i Vestafrika. 10 millioner kroner går til en FN-luftbro, og i Ghana anvendes 10 millioner kroner fra udviklingsbistanden til ebolaberedskab.
Det skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse fredag.
”Uden flyadgang til ebola-ramte samfund er det ikke muligt for FN og de internationale nødhjælpsorganisationer at bekæmpe epidemien. Derfor har FN anmodet os om støtte til en luftbro, og vi har valgt at bidrage med 10 millioner kroner,” siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S).
Bidraget går til flytransport af sundhedspersonale og medicinsk udstyr ind og ud af de værst ramte områder i Liberia, Sierra Leone og Guinea.
”Epidemien har medført, at mange flyruter er lukket, og det gør det meget vanskeligt at få sundhedspersonale og medicin frem til de værst ramte lande,” siger Mogens Jensen.
Isolér sygdommen, ikke landene
De 10 millioner kroner, der gives via udviklingsbistanden i Ghana, går til de ghanesiske sundhedsmyndigheders eget ebolaberedskab.
”Frygten er, at ebolaen spreder sig til Ghana, der er et knudepunkt i regionen. Derfor gælder det om at forebygge med støtte til lokale sundhedsklinikker og oplysning i Ghana. Og da vi allerede støtter det ghanesiske sundhedsvæsen, anvender vi nu noget af bistanden til landets eget ebolaberedskab,” siger Mogens Jensen.
”Det er meget vigtigt at huske på, at det handler om at isolere sygdommen og ikke om at isolere de berørte lande”.
Danmark har allerede givet godt to millioner kroner til danske nødhjælpsorganisationers indsats for at bekæmpe ebola-epidemien i Vestafrika.
Hertil kommer, at både Dansk Flygtningehjælp, Red Barnet og Ibis har fået grønt lys til at omlægge mere langvarige indsatser til målrettet arbejde med bekæmpelse af ebola epidemien.
Dansk ekspert til Liberia
Mandag sender Beredskabsstyrelsen en ekspert til Liberias hovedstad Monrovia for Verdenssundhedsorganisationen WHO.
Den udsendte bliver del af et team, der skal undersøge mulighederne for at etablere indkvartering til internationale sundhedsarbejdere, oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.
Ebola-epidemien i Vestafrika breder sig hastigt, og antallet af registrerede smittede og dødsofre stiger voldsomt. Det gælder især i Liberia, der nu er det land, der er hårdest ramt af den dødelige sygdom ifølge tal fra FN.
Verdenssundhedsorganisationen WHO har derfor anmodet om bistand til i første omgang at klarlægge, hvordan international katastrofehjælp i form af beboelsesfaciliteter til udsendte sundhedsarbejdere kan placeres og anvendes så effektivt som muligt.
Beredskabsstyrelsen stiller en ekspert til rådighed for undersøgelsesmissionen, der gennemføres i regi af det internationale humanitære partnerskab, IHP, og også tæller to udsendte fra styrelsens svenske søsterorganisation MSB (Myndigheten for Samhällskydd och Beredskap).
Missionen påbegyndes mandag den 8. september og forventes at vare fem dage.