Dansk bekymring over situationen i Bolivia

Redaktionen

Bolivia gennemlever netop nu sin værste politiske krise efter regeringens tiltræden under præsident Evo Morales. Krisen er forårsaget af det igangværende arbejde med at revidere landets grundlov.

Der har været alvorlige sammenstød mellem regeringspartiets tilhængere og oppositionstilhængere, og senest har fire af landets amter udmeldt regional autonomi, hedder det i en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs udtaler i den anledning:

– Den aktuelle krise i Bolivia skal ses i lyset af, at den nye grundlov er del af en meget vanskelig overgangsproces mod det, der forhåbentligt bliver et demokrati for hele den bolivianske befolkning.

Bolivia er det land i Latinamerika, hvor de sociale og økonomiske uligheder er størst, og hvor store befolkningsgrupper, ikke mindst indianerne, i århundreder har været udelukket fra at deltage i politiske og økonomiske processer.

Det har i de forløbne måneder vist sig stadig vanskeligere at bygge bro over uenighederne mellem regeringen og oppositionen.

Men alle politiske partier og bevægelser – og disses bagland – må nu vise vilje til dialog og ansvarlighed for at sikre en grundlov, som kan understøtte den videre udvikling i Bolivia.

VIGTIG ROLLE FOR DANMARK

Det internationale samfund vil bakke solidt op om en fredelig transformationsproces i Bolivia.

Danmark spiller en vigtig rolle som en af de største bilaterale donorer i Bolivia.

Danmark arbejder sammen med de øvrige EU-ambassader i Bolivia på at fremme enighed.

Præsident Morales har specifikt bedt EU-landene om at bidrage til at fremme dialogen.

EU-ambassadørerne mødtes for få dage siden med præsidenten for at drøfte muligheden for, at EU-ambassaderne kan være observatører i en række dialogmøder, som regeringen forventes at indlede med amtsborgmestrene i de kommende dage.

Jeg ser frem til, at dette kan udgøre et positivt bidrag til den politiske proces i Bolivia, slutter Ulla Tørnæs.