Dansk bidrag til dialog mellem medier og politiske partier i Burma

Laurits Holdt

Af Helle Wahlberg

I Burma er forståelse og samarbejde mellem politiske partier og medier centralt for demokratisk udvikling. Med dansk støtte taler parterne nu om hvordan politiske budskaber bedst formidles til befolkningen – uden at mediernes nyvundne uafhængighed sættes over styr.

Efter 50 års militærstyre og årtiers statskontrol af medierne er forholdet mellem de politiske partier og medierne præget af mistro.

Hverken de nye uafhængige medier eller politiske partier, der er opstået i Burma i kølvandet på reformprocessen, har erfaring med, hvorledes man samarbejder om at lytte til borgerne og kommunikere politiske budskaber på en måde, der sikrer begge parters uafhængighed.

Derfor bragte International Media Support (IMS) og Dansk Institut for Flerparti-samarbejde (DIPD) i Yangon i weekenden 14. og 15. september repræsentanter for samtlige politiske partier og udvalgte medier sammen ved et seminar under titlen ”Politiske partier og medier” for at styrke forholdet og den gensidige forståelse partnerne imellem, skriver IMS i en pressemeddelelse fredag.

”I Myanmar (Burma) har medierne ringe kendskab til hvilken rolle partierne bør spille i reformprocessen eller i et demokrati – og at det gælder om langt mere end valg”, fortæller Hanne Lund Madsen, seniorrådgiver ved DIPD i København.

“Nye uafhængige politiske partier bebrejder de private medier at deres mediedækning primært centreres om det største oppositionsparti NLD ledet af Aung San Sui Kyi og at medierne generelt ignorerer mindre partiers budskaber,” lægger hun til.

”Omvendt påpeger medierne at politiske partier er uprofessionelle, uden talsmænd og etablerede kommunikationskanaler, der sikrer information til medierne og giver medierne lettere adgang til den information de skal bruge,” anfører Hanne Lund Madsen.

Bølgerne gik til tider højt blandt de fremmødte fra 50 politiske partier og mange mediehuse, men mødet resulterede i et forslag om at udarbejde et fælles etisk kodeks, at der skal holdes særlige politiske briefinger for medierne og at politikere bør trænes i mediehåndtering.

Seminaret er led i et samarbejde mellem IMS, DIPD og den hollandske organisation NIMD, der styrker de institutionelle roller og forholdet mellem medier, politiske partier og civilsamfundet i Burma for at støtte den demokratiske reformproces i det før så lukkede land.

Helle Wahlberg arbejder hos International Media Support (IMS)