Dansk FN-ja vil styrke fredsprocessen i Palæstina

Forfatter billede

Selvom Danmark stemte blankt til at optage Palæstina i UNESCO, opfordrer RIKO (Rådet for International Konfliktløsning) og FN-forbundet den danske regering til at stemme ja til at optage Palæstina som FN-observatør. Det skriver RIKO og FN-forbundet i pressemedelelser mandag.

Torsdag den 29. november 2012 stemmer FN’s Generalforsamling om at tildele Palæstina såkaldt observatørstatus.

Afstemningen forventes at resultere i et klart flertal for denne opgradering af Palæstinas FN-status, hvilket bl.a. vil resultere i palæstinensisk taleret i generalforsamlingen samt adgang til at indbringe sager for Den Internationale Straffedomstol i Haag.


I den seneste tids debat om Palæstinas status er der blevet lagt vægt på at undgå såkaldt dansk ‘enegang’.

Dette var blandt begrundelserne for den nye danske regerings blanke stemme i efteråret 2011, da medlemmerne af UNESCO, FN’s organisation for kultur og undervisning, vedtog at optage Palæstina som medlem.

Et dansk ja under torsdagens afstemning i FN’s Generalforsamling kan ikke med rimelighed betragtes som enegang blandt de andre medlemslande i EU.

Sidste år stemte elleve af EU’s medlemsstater ja til at optage Palæstina i UNESCO, mens kun fem stemte nej.

Ved den kommende afstemning forventes det, at endnu flere EU-lande – trods tegn på amerikansk pres – vil støtte palæstinensisk observatørstatus.

Vigtigt tegn
Et dansk ja vil være et lille men vigtigt tegn til de andre EU-lande om, at EU bør arbejde langt mere aktivt for en fredsløsning på den israelsk-palæstinensiske konflikt.

Dette signal bør den danske regering og udenrigsminister Villy Søvndal derefter udbygge i EU’s ministerråd.

Støtte til en konkret palæstinensisk stemme i FN vil samtidig signalere, at Danmark støtter FN som det vigtigste samarbejdsforum for løsningen af internationale konflikter.

En opgradering af Palæstinas status vil ikke være en belønning af Hamas’ kamphandlinger, men tværtimod et signal om, at alle parter bør deltage i internationale forhandlinger, hvor de ligeligt holdes til ansvar for deres handlinger.

Et dansk ja vil være en anerkendelse af den ikke-militære forhandlingslinje, som – desværre på mere og mere skrøbelig vis – repræsenteres af den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas.

100 dræbte
De seneste ugers kamphandlinger har især ramt civilbefolkningerne i Gaza og Israel – i det allerede nødlidende Gaza rapporteres over hundrede mennesker dræbt mens også adskillige israelere er døde som følge af raketangreb.

Israels folkeretsstridige bosættelser fortsætter desuden med at hindre fredsprocessen.

De menneskelige tab og den yderst alvorlige humanitære situation i Gaza understreger tydeligt, at voldshandlingerne fra begge sider må ophøre.

Vigtig FN-status
Hvis det skal opnås på lang sigt, kræver det en styrkelse af det internationale forhandlingsspor hen imod en holdbar og retfærdig løsning på den israelsk-palæstinensiske konflikt.

En gradvis normalisering af Palæstinas FN-status er en vigtig forudsætning for disse forhandlinger, og derfor er opgraderingen til observatørstatus i sig selv et fremskridt på vejen mod en langsigtet løsning.

Rådet for International Konfliktløsning (RIKO) opfordrer derfor den danske regering til at støtte dette skridt fremad ved at stemme ja i FN’s Generalforsamling på torsdag.