Dansk hjælp til konfliktofre i Afrika

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Udenrigsministeren har primo februar bevilget 28,8 mio. kr. til støtte for konfliktramte befolkningsgrupper, flygtninge og internt fordrevne i Sudan, Angola, Burundi og Den Demokratiske Republik Congo.

Der er efter mange års borgerkrige iværksat fredsprocesser i de 4e lande, som giver anledning til en vis, forsigtig optimisme. Situationen er dog fortsat kritisk og præget af presset fra de mange flygtninge og internt fordrevne, der nu vender tilbage.

Støtten omfatter bl.a. uddeling af basal nødhjælp samt hjælp til genopbygning af skoler, sundhedsklinikker, vandforsyning o.lign. Indsatserne i Sudan og Angola omfatter desuden minerydning, oplysning om risici forbundet med efterladte miner og ammunition samt støtte til mineofre.

I DR Congo suppleres oplysning om minefaren med oplysning om hiv/aids, idet der er konstateret alarmerende tegn på en kraftig stigning i hiv/aids spredningen i de krigsramte områder.

Endelig indgår der i den samlede bevilling 3 mio. kr. til et varehjælpsprogram, der har til formål gennem indkøb og transport af nødhjælpsforsyninger at kunne reagere hurtigt i katastrofesituationer. Der er et nært samspil mellem de forskellige indsatstyper, som understøtter hinanden.

Indsatserne gennemføres af Folkekirkens Nødhjælp i samarbejde med det internationale kirkelige netværk Action by Churches Together (ACT) og Det Lutherske Verdensforbund, LWF.