Dansk ingeniør-hjælp til hjemløse i Haiti

Forfatter billede

“Ingeniører uden Grænser” (IUG) sender nu en vand- og sanitetsekspert til Haiti for at yde bistand til at genhuse familier i en midlertidig landsby, skriver den danske NGO i en presse-melding mandag.

Civilingeniør Erik Thorbjørn Nørremark rejste mandag til den jordskælvsramte caribiske ø, hvor han skal bistå med genhusning af 500 familier uden for hovedstaden Port-au-Prince. Udsendelsen gennem Ingeniører uden Grænser foregår i samarbejde med ASF Dansk Folkehjælp.

Efter at det akutte redningsarbejde er indstillet, er der nu enormt behov for rent vand, sanitet og tag over hovedet, inden regntiden begynder om et par måneder.

Første opgave bliver at finde et område, hvor en midlertidig landsby kan opføres og fungere, indtil en mere permanent genhusning forhåbentligt kan ske om 1 til 2 år.

Der skal helst findes grund- eller kilde-vand i nærheden, så man sparer lastbil-transport og vandrensning. Området skal kortlægges med GPS koordinater, hvorefter en plan for vandforsyning og sanitet skal afklares med de forskellige interessenter.

Sammen med kolleger fra ASF Dansk Folkehjælp og FN-samarbejdspartnere fra IOM og et lokalt netværk “Progressio” skal Erik Thorbjørn Nørrremark opføre 500 små huse, der er enkle i konstruktion, men nemme og hurtige at bygge.

Det bliver ikke luksushuse, men enkle bygninger på 4 x 4 meter med skillevægge og tag af rigtige tagplader. Designet er gennemprøvet af ASF Dansk Folkehjælp i andre katastrofesituationer, og det fungerer bedre end telte i regntiden.

Erik Thorbjørn Nørremark har siden ingeniørstudiet på DTU (Danmarks Tekniske Universitet) hjulpet fattige i 10 u-lande. Arbejdet med udviklingsprojekter i Afrika gennem 10 år har givet bred erfaring med vand- og sanitetsprojekter – en viden, der nu kommer de nødstedte på Haiti til gode:

– Det vigtigste er at skaffe vand lokalt, så vi kan spare transport i lastbil. Hvis der så oven i købet er rent grundvand eller kildevand, kan vi også spare på vandrensning og kun bruge en lille smule klor for præventiv foranstaltning. Men hvis vandet er langt væk eller beskidt, så bliver det den største udfordring, siger Erik Thorbjørn Nørremark, som foreløbig skal være udsendt i 6 måneder.

Den 45-årige civilingeniør er gift med en portugiser og har 2 piger på 17 og 13 år.

IUG om IUG

Ingeniører uden Grænser (IUG) blev stiftet i Danmark 2001 og er med i det internationale netværk ”Engineers without Borders International med medlemmer i 45 lande”.

Med udgangspunkt i ingeniørmæssig og teknisk ekspertise yder IUG livsbevarende hjælp til mennesker i katastroferamte områder samt teknisk humanitær bistand ved projekter, som kan afhjælpe nød. Organisationen har i dag flere end 500 medlemmer.

Yderligere oplysninger hos sekretariatsleder Christina Hennings, e-mail [email protected] og tlf. 60 89 44 06

Ingeniører uden Grænser, Skt. Annæ Plads 16, 1 sal, 1250 Kbn K. Web: www.iug.dk