Dansk klimainvesteringsfond skal hjælpe u-lande til grøn omstilling

Forfatter billede

Regeringen etablerer en ny klimainvesteringsfond, som skal mobilisere offentlige og private midler til de nødvendige grønne investeringer for at modvirke klimaforandringerne, som ventes at ramme flere af verdens udviklingslande hårdt.

Det skriver udenrigsministeriet og klima-, energi- og bygningsministeriet i en fælles pressemeddelelse onsdag.

Fonden skal via investeringer og rådgivning udbrede dansk teknologi på klimaområdet og fremme danske klimainvesteringer i udviklingslande. Fonden får tilført 100 mio. kr. i 2012 og yderligere 50 mio. kr. i 2013 – i første omgang.

Også private investorer og fondens administrator, Investeringsfonden for Udviklingslandene (IFU), forventes at indskyde kapital.

Målet er, at fonden i alt tilføres 500-700 mio. kr. inden udgangen af 2013. Samlet kan det bidrage til klimavenlige investerings-projekter i størrelsesordenen fire til fem milliarder. kr., anfører de to ministerier.

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) siger:

“Med etableringen af Klimainvesteringsfonden tager vi et vigtigt skridt i kampen mod klimaforandringerne og for den globale grønne omstilling”.

“Vi går foran i forsøget på at rejse klimapenge fra både offentlige midler, pensionskasser og private investorer. Med fonden kan vi yde et markant bidrag til klimainvesteringer i verdens fattige lande, som ofte ikke selv har ressourcerne til at løfte udfordringerne”.

Klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard (R) siger:

“Jeg tror, at vi er nået frem til en innovativ fondskonstruktion, der ved hjælp af offentligt og privat samarbejde kan rejse investeringer til klima i udviklingslandene. Den type modeller er helt afgørende, fordi private klimainvesteringer har et kæmpe potentiale”.

IFU som fondsbestyrer

Investeringsfonden for Udviklingslandene (IFU) vil som fund manager bidrage med konkrete erfaringer fra klimarelaterede projekter, et stort netværk, herunder til institutionelle investorer, samt viden om lokale investeringsforhold i udviklingslandene.

Fonden vil foretage investeringer i u-landene og sikre en geografisk og formålsmæssig balance mellem klimatilpasning i de fattigste lande og reduktion af udledninger af drivhusgasser i hastigt voksende vækstøkonomier (som Indien, Kina og andre lande, red.) hedder det.

Københavnsaftalen fra klimakonferencen COP15 i december 2009 indeholder et kollektivt tilsagn fra industrilandene om at mobilisere 100 milliarder dollars (ca. 570 mia. kr.) inden 2020.

Det skal ske fra flere kilder, herunder offentlige og private, til finansiering af klimaindsatser i udviklingslandene.

Det er dog under forudsætning af, at u-landene også selv iværksætter meningsfulde reduktionsindsatser for at begrænse stigningen i den globale opvarmning til under to grader celsius i forhold til det præindustrielle niveau.

Det Internationale Energiagentur (IEA) vurderer, at det langt fra er nok med midler fra de offentlige kasser, hvis den globale økonomi skal omstilles til en grøn økonomi med mindre udledning af CO2 i atmosfæren. Der vil også være behov for tilførsel af væsentlige private midler.

Yderligere oplysninger hos:

Frej Jackson på tlf. 29 72 44 77 (henv. til udviklingsministeren)
Niels Egerup, Kontoret for Grøn Vækst, på tlf.
33 92 09 47 og 23 38 63 09 eller [email protected]
Claus Kaae-Nielsen på tlf. 41 72 9011 (henv. til klimaministeren)
Søren Jakobsen, Klima-, energi- og bygningsministeriet,
på tlf.: 41 33 44 92 eller [email protected]