Dansk NGO: Omverdenen må beskytte Syriens kristne mindretal

Forfatter billede

“Situationen for de etniske og kristne mindretal i Syrien er ekstra kritisk, fordi de lider under krigen som alle andre syrere, men samtidig udsættes for forfølgelse og udrensning på grund af deres etnicitet og religion. Ikke mindst det kristne armenske mindretal er udsat for overgreb”.

Sådan siger den danske NGO, Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner, efter et besøg hos kristne flygtninge i Libanon, som er tvunget på flugt fra deres historiske hjembyer i Syrien. De kristne syrere beretter om målrettet religiøs forfølgelse og etnisk udrensning, som angiveligt udføres af radikale oprørsgrupper.  

“Også andre religiøse grupper som drusere og alawitter er forfulgte”, siger læge Kim Hartzner i en presseudtalelse torsdag. Alawitter er den gren af islam, som præsident Assad og hans familie tilhører.

Hartzners besøg i Libanon koncentrerede sig om 8.000 kristne armenske flygtninge, der er blevet fordrevet fra deres hjembyer i Syrien.

Blandt dem er beboerne fra den historiske armenske by Kessab, som i marts blev stormet og indtaget af radikale oprørsgrupper se http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/14-04-14/dansk-ngo-i-alarm-kristne-fordrives-fra-hel-i-syri

Etnisk udrensning af kristne armenere

I Syrien udgør de kristne armenere en etnisk og religiøs minoritet, som igennem mange år har levet fredeligt i deres byer og landsbyer i Syrien.

Ifølge Kim Hartzner er der imidlertid udbredt frygt blandt dem for, at de er på vej til at blive etnisk udrenset fra hele den mellemøstlige region, hvor de ellers har haft deres historiske hjemsted i århundreder.

”De sidste 50 år er antallet af kristne armenere i Mellemøsten faldet fra omkring en million til 250.000. Set i lyset af den seneste tids forfølgelser i Syrien og andre lande i området føler de kristne armenere sig som jaget vildt”, foklarer Kim Hartzner.

“De frygter, at de uigenkaldeligt vil blive uddrevet og forstødt fra deres hjemegne, og at de aldrig mere kan vende tilbage til deres hjem,” lægger han til.

Appel til det internationale samfund

Kim Hartzner understreger, at Mission Øst yder støtte til alle flygtninge fra Syrien uanset deres etniske og religiøse tilhørsforhold. Imidlertid er der et særligt behov for at støtte de kristne, samt andre religiøse og etniske mindretal, der udsættes for forfølgelse.

Flere danske NGOer og kirkelige organisationer har allerede forsøgt at gøre danske politikere opmærksomme på den målrettede forfølgelse af kristne i Syrien og andre steder i Mellemøsten.

Folketingets Udenrigsudvalg holdt således den 27. februar et samråd, hvor forfølgelsen af religiøse minoriteter blev debatteret. Imidlertid mener Kim Hartzner, at Danmark godt kunne markere sig yderligere:

”Mission Øst vil gerne rette en appel til de danske politikere om at yde en øget international indsats for at hjælpe ofrene for etniske og religiøse forfølgelser”.

“Krisen i Syrien er verdens største humanitære katastrofe, og måden den håndteres på, ikke mindst i forhold til etniske og religiøse mindretal, kan blive afgørende for udviklingen af de internationale relationer i mange år frem. Derfor er det helt nødvendigt, at det international samfund markerer sig i dette spørgsmål”.

Libanon på randen af kollaps

Det anslås, at halvdelen af Syriens 21,5 mio. indbyggere er flygtet til andre lande eller lever som fordrevne i deres eget land.

Der var 1,8 mio. kristne i Syrien inden krigen, men mere end halvdelen menes flygtet. Alene 1,3 mio. syrere er flygtet til nabolandet Libanon, som er på størrelse med Fyn og Sjælland.

Flere end 30 syriske flygtningelejre er oprettet, og den humanitær krise har øget graden af fattigdom og usikkerhed.

”De massive flygtningestrømme har bragt Libanon på randen af økonomisk og social kollaps. Landet har kun fire millioner indbyggere, og der er slet ikke ressourcer til at yde sundhed, uddannelse og anden humanitær hjælp til så mange nysankomne. Derfor er det afgørende at sikre hjælpen til disse nødstedte mennesker,” siger Kim Hartzner.

Mission Øst er en dansk hjælpeorganisation, der yder akut nødhjælp og langsigtet udviklingshjælp i Østeuropa og Asien. NGOen gennemfører projekter direkte eller gennem partnere i Afghanistan, Armenien, Burma, Nepal, Nordkorea, Pakistan, Rumænien og Tadsjikistan.